L’ONU estableix que el mínim d’aigua necessària al dia per ha satisfer les necessitats bàsiques humanes se situa entre els 50 i els 100 litres d’aigua per dia i persona. Doncs bé, segons els últims informes presentats, la mitjana de l’Àrea Metropolitana de consum d’aigua se situa lleugerament per sobre d’aquest mínim amb 101 litres d’aigua. De fet, des de 1998 hi ha hagut una reducció del 23% en la despesa d’aigua per persona. Avui Barcelona ja és la tercera ciutat europea que menys aigua per persona consumeix, només per darrere de Copenhaguen i Brussel·les.
Aquesta reducció, segons el director general d’Aigües de Barcelona, és deguda en un 70% a la reducció de la demanda dels mateixos consumidors i en un 30% motivat per la millora de la gestió en el tractament d’aquesta aigua per part de les empreses implicades en aquest procés.
El consum d’aigua. Un indicador de la renda
Una de les causes principals de l’augment o disminució del consum d’aigua és el seu ús en piscines i jardins. Per tant, aquelles poblacions amb una menor densitat d’habitants, però també aquelles que tenen més jardins perfectament cuidats amb aigua o eines com tisores de podar elèctriques (com indica el portal cortasetoselectrico.net) i que tenen els recursos necessaris per regar, seran les poblacions amb un major consum d’aigua.
Efectivament si observem les poblacions de l’Àrea Metropolitana amb un major consum d’aigua, es pot apreciar com en general aquesta regla es compleix. La localitat amb un major consum d’aigua és Sant Just Desvern amb 125,4 litres per persona i dia, el segueix Castelldefels amb 124,7 litres (cal recordar que pertanyen a aquest municipi barris d’un alt nivell adquisitiu com Bellamar a on viu Messi entre d’altres il·lustres) i Begues amb 120,9 litres d’aigua.
A l’altra banda de la balança se situen Santa Coloma de Gramenet i l’Hospitalet les quals no arriben als 90 litres d’aigua per dia i persona. En el cas de la ciutat de Barcelona, se situa lleugerament per sobre de la mitjana amb 104,4 litres.