Els perfils estilitzats de la crisi que ens tenalla ara i en un futur poden resumir-se en aquests termes:
- Amenaça de recessió. És un perill que els EUA contempla en uns termes potser més inexorables que com es veu a Europa, malgrat que el nostre continent té més números de patir-lo que no els mateixos EUA.
- Crisi alimentaria. Que és sobretot una crisi del principal cereal, el blat, a conseqüència de la guerra d’Ucraïna i en menor mesura del blat de moro. Ja és present ara, si bé l’increment de preus ve de més lluny i és anterior a la guerra i farà eclosió amb força a partir de l’estiu i de cara a l’any que ve. Significa una amenaça de crisi greu per als països àrabs i Àfrica i un impacte important sobre els preus en els països desenvolupats.
- Increment de costos de l’alimentació. La crisi alimentària es tradueix en un augment de preus dels productes alimentaris a través d’una cadena de transmissió de costos. Aquest fet tindrà unes majors conseqüències sobre les rendes inferiors perquè són les que dediquen un major percentatge dels seus ingressos a l’alimentació.
- El problema del subministrament d’energia, petroli i, sobretot, gas pot ser dramàtic en el pròxim hivern si es consuma el tancament o restriccions importants de l’energia procedent de Rússia. En tot cas, el que està garantit és un increment dels costos perquè la substitució del gas rus pel procedent de la liquació amb origen als EUA i Qatar, sobretot, significa pagar més per la mateixa quantitat d’energia.
- El resultat d’aquests fets precedents és un increment de preus, inflació, que és evident que ja no es tracta d’un fenomen passatger sinó que es prolongarà al llarg dels pròxims mesos. Que els increments d’un mes en relació amb l’altre siguin molt més modestos que els que hem viscut no significa altra cosa que plou sobre mullat. El que cal veure és com hauran evolucionat els preus en un termini d’1 i 2 anys per donar-nos compte de la magnitud de l’increment que ens ve a sobre.
- Guerra d’Ucraïna. La incertesa sobre la seva durada i repercussions ho marca tot. Pot anar des d’un col·lapse de l’exercit rus, incapaç de complir cap dels seus objectius, cosa improbable però no impossible, a un col·lapse de l’exercit ucraïnès, molt més possible malgrat que els mitjans de comunicació occidentals mantenen una escrupolosa censura sobre les seves baixes i només informen dels desastres russos. Un tercer escenari és el de la congelació del conflicte amb el conseqüent desgast de Rússia, però també per a Europa que haurà d’afegir un nou cost als que ja experimenta.
- Política de covid zero a la Xina, que ha alterat radicalment les cadenes globals de subministrament que ja veniem patint des de la covid. Si aquell gran país no modifica aquesta estratègia, es pot produir fins i tot una resecció de la seva economia. La raó de tot procedir, no és una tossuderia irracional, sinó la feblesa de la seva vacunació i del seu sistema hospitalari que no li permet adoptar polítiques de tolerància amb la pandèmia perquè té el risc que tot acabi saltant pels aires.
- La borsa viu un gran desconcert perquè no té clar on es pot invertir amb bons resultats a curt i mitjà termini.
- En els rerefons sobrevola la incertesa sanitària, bé per hipotètiques mutacions del SARS-CoV-2, bé per l’aparició de noves malalties contagioses com ara acaba de passar amb la verola del mico.
La nota positiva és, però, la perspectiva turística que ens pot beneficiar de manera especial si no apareix un cigne negre que alteri les bones previsions de l’estiu.
Loading ...