Economia: Barcelona no se’n surt

Segons les dades publicades per Oxford Economics, queda clar que Barcelona és la més endarrerida de les 30 grans capitals europees perquè és la que menys s’ha recuperat de la destrossa econòmica de la pandèmia. Es preveu que el 2022 encara estarà situada al 97% i es veurà superada per altres capitals que també estan a la cua, com Hamburg (98%), Madrid i Roma (99%), i molt lluny de les primeres ciutats: Dublín amb un increïble 123% (partint que la base =100 correspon al 2019). Aquesta última és una ciutat especial perquè de fet és l’única que no va enregistrar un impacte de la covid en la seva economia.

La segueixen la Budapest d’Orbán amb un 112%, Bucarest amb 109% i Estocolm amb 108%. Lisboa, una altra capital peninsular, se situarà en el 102%.

Evidentment, les ciutats que han patit més són les que tenien una dimensió més turística, però no totes responen de la mateixa manera. Ja hem vist que Madrid ho fa una mica millor, com també Lisboa, tal com hem apuntat, i Atenes que se situarà en un 102%, igual que París i Londres.

La mitjana de les 30 ciutats europees per enguany se situa en el 103%, és a dir, en conjunt totes elles arribaran a finals del 2022 amb una situació del seu PIB lleugerament millor que la que tenien i Barcelona estarà a 5 punts d’aquesta mitjana. Per tant, no es tracta només que no ens recuperem al ritme de les altres, sinó que la distància que ens separa de la mitjana de totes elles tendeix a créixer.

Tot plegat són signes clars que Barcelona econòmicament no està funcionant malgrat que l’Ajuntament ha vingut disposant dels pressuposts més grans de la seva història i han existit diners procedents del govern espanyol i dels fons. Certament, Barcelona haurà crescut en termes relatius una mica més que la mitjana de les 30 ciutats per enguany. Ho farà un 4,4% mentre que la mitjana se situen en un 4,1%. Aquest fet encara serà més visible l’any que ve quan el conjunt de les ciutats creixin un 0,6% i Barcelona un 1%. Però, malgrat això, no serà prou per compensar la pèrdua experimentada.

Amb tot, cal dir que per enguany 6 ciutats d’Europa tenen un augment del PIB superior a Barcelona, malgrat que nosaltres partíem del nivell més baix de totes, més baix fins i tot que Madrid. Aquest fet explica que la recuperació, que és un valor relatiu, sigui més gran. Per a l’any vinent, 5 ciutats estaran per davant de Barcelona.

En altres termes, la capital catalana hauria d’haver crescut molt més per recuperar la pèrdua econòmica experimentada.

En la comparativa amb Madrid, Barcelona hi surt perdent en tots els casos. La nostra recuperació és 2 punts percentuals (pp) més lenta i el creixement de Madrid d’enguany com el de l’any que ve és clarament superior al de Barcelona en 0,7 pp el 2022 i 0,4 pp, que és molt donada la migradesa de les xifres de creixement per a l’any que ve.

Per tant, la ciutat no és que funcioni pitjor només en aspectes com la mobilitat, la neteja o la seguretat, és que també la seva base econòmica està lluny de respondre a les dinàmiques que tenen altres ciutats peninsulars i europees, i també està lluny de la dinàmica de la mateixa Barcelona d’anys enrere.

Aconseguirà el president Aragonès aprovar els pressupostos?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.