El Dijous Gras, també conegut com el Dijous Llarder, marca l’inici de les celebracions de Carnaval a Catalunya i altres territoris de parla catalana. Aquesta jornada, que té lloc el dijous abans del Dimecres de Cendra, es caracteritza per la seva forta tradició gastronòmica i festiva.
Una festa de tradició culinària
El Dijous Gras és, sobretot, una jornada de bon menjar. Els protagonistes indiscutibles d’aquest dia són la botifarra d’ou, la truita i la coca de llardons. La botifarra d’ou és un embotit elaborat amb carn de porc i ous, que simbolitza l’abundància i l’alegria pròpia del Carnaval. La truita, en moltes llars, s’elabora amb botifarra d’ou, oferint un plat contundent per afrontar les festes. La coca de llardons, amb la seva textura cruixent i el seu sabor dolç-salat, completa el menú tradicional d’aquest dia.
Un dia per gaudir abans de la Quaresma
El Dijous Gras forma part de les festivitats prèvies a la Quaresma, un període de dejuni i abstinència en la tradició cristiana. Antigament, aquest dia era l’oportunitat per fer un bon àpat abans de les restriccions quaresmals, i per això es consumien aliments energètics i rics en greix. Encara avui, la jornada es viu amb esperit festiu, especialment entre escoles i famílies, que aprofiten per fer àpats a l’aire lliure i celebrar aquesta tradició.
Celebració a diferents indrets
A Catalunya, moltes poblacions celebren el Dijous Gras amb activitats populars com concursos de truites, àpats col·lectius i mercats especials on es poden comprar productes típics d’aquesta festivitat. A Barcelona i altres ciutats, les escoles solen organitzar esmorzars comunitaris on els infants porten entrepans de botifarra d’ou per compartir amb els companys.
Aquesta jornada també està vinculada a l’inici de les rues de Carnestoltes en moltes localitats, amb la tradicional arribada del Rei Carnestoltes, personatge que encarna la disbauxa i la transgressió pròpies d’aquest període.
Una festa que perdura
Malgrat l’evolució dels costums i dels hàbits alimentaris, el Dijous Gras continua sent una data assenyalada en el calendari festiu català. La seva combinació de gastronomia i tradició el converteix en un dels moments més esperats de l’hivern, mantenint viu l’esperit de la festa i el bon menjar abans de l’arribada de la Quaresma.