El president del Govern ha anunciat les característiques de la desescalada del confinament. En bona mesura ho ha fet perquè Espanya era l’únic país d’Europa que tot i tenir les mesures més restrictives, encara no havia posat en solfa la programació pública de com les persones i l’activitat recobrarien progressivament la normalitat.
El projecte espanyol preveu quatre fases que poden durar uns dos mesos en períodes de 15 dies, si tot es desenvolupa amb normalitat, encara que també pot prolongar-se si l’evolució de la pandèmia no és bona. També estableix que la unitat territorial serà la província, i això significa la possibilitat que es vegin diferències en el si d’una mateixa autonomia, sobretot en les més grans, com Andalusia i Catalunya.
La fase 0 s’estén fins al 10 de maig, la fase 1 de l’11 al 24 d’aquell mes. La fase 2 del 25 de maig al 7 de juny, i la fase 3, i última, fins al 21 de juny. És a dir, per Sant Joan s’hauria situat l’escenari de normalitat en el millor dels casos.
Però això no vol dir que totes les províncies, i per tant comunitats autònomes, avancin al mateix ritme, ni que comencin al mateix temps. S’han de complir una sèrie de condicions relacionades amb l’evolució de la pandèmia i també amb la disponibilitat dels recursos sanitaris lliures, especialment pel que fa a les UCI.
A partir d’aquests elements sembla difícil, que si es compleix el que ha dit Sánchez, Catalunya s’hagi normalitzat per Sant Joan. Això segurament serà perfectament viable en el cas de Tarragona, i probablement Lleida, però sembla difícil en el cas de Barcelona, que és on es concentra el major problema, especialment en la seva àrea metropolitana. El límit provincial constituirà, en aquest sentit, una barrera molt artificial, perquè fora del nucli metropolità la resta patirà una restricció que no correspon a l’estat de la pandèmia.
Però la qüestió és que Barcelona difícilment començarà a recuperar la normalitat fins ben entrat el juliol, si les coses no canvien molt. A Converses a Catalunya analitzem que la tendència en el nombre de morts a Catalunya, i també d’ocupació de les UCI, és ara pitjor que a la resta d’Espanya, inclòs Madrid. El nombre de morts és superior a Catalunya que a la capital d’Espanya. També és més elevat el nombre de casos. El 27 d’abril Catalunya n’havia registrat 403, i Madrid 363. Per fer-nos una idea de la magnitud d’aquesta xifra comparada amb la resta d’Espanya, només cal assenyalar que ella sola supera la suma de totes les altres comunitats autònomes espanyoles, amb l’excepció de Madrid i Castella i Lleó (183).
Naturalment aquestes dades deixen Barcelona a la cua del desconfinament. Si això es confirma i el Govern Sánchez no flexibilitza la seva aplicació, la conseqüència serà un major període de paràlisi econòmica en el nucli d’activitat més important de tot Espanya i decisiu per a Catalunya, com és l’àrea metropolitana de Barcelona. Tot el referit al comerç, l’hostaleria i el turisme, que en altres llocs obriran, si bé amb restriccions, en el cas barceloní quedarien endarrerits, i per tant, patint un major perjudici.
Aquesta és l’anàlisi del que ha concretat Sánchez. Però, és clar, amb un govern que aplica criteris tan canviants, caldrà veure que a la pràctica aquesta diferenciació per províncies no quedi en paper mullat.