Del “jo primer” al “primer tu”

Circulant per l’autopista AP7, en un lloc on s’incorpora un carril d’entrada, veig que entra un cotxe a la mateixa velocitat que jo, i que ens anem acostant l’un a l’altre.

Tenia dues opcions, o bé accelerar perquè no es posés davant, o bé treure el peu de l’accelerador per deixar-li pas i així pogués entrar amb facilitat a l’autopista.

Aquí veiem dues actituds diferents davant d’una mateixa situació. La primera, una actitud agressiva, la segona una actitud pacificadora.

Vaig optar per la segona perquè entranya menor risc per a mi i per a l’altre. Tota forma d’intentar superar a l’altre, sempre serà més perillosa, perquè exigirà més velocitat.

Els experts en seguretat viària, afirmen que les dues causes més importants de sinistralitat són l’excés de velocitat, i la falta d’atenció. Ajustant-les augmenta la seguretat.

D’una forma o d’un altre, tots transitem. Compartim un mateix espai. Transitar, per tant, és una forma anònima de conviure, que posaria de manifest el nostre grau de civisme; aquelles dues frases de Jean-Paul Sartre quan deia que “l’altre és el limitador de la meva llibertat”, o “l’altre és el meu infern”, és un mal punt de partida per conviure.

Per tant, en un entorn on veiem l’altre d’aquesta manera, cal que ens fem aquesta pregunta: qui és l’altre per a mi? O bé, com miro o com valoro la presència de l’altre a la carretera?

Fa l’efecte que un percentatge important de conductors miren l’altre com si fos una nosa a superar. Si posem en pràctica aquesta idea, fem del tràfic un autèntic perill. Hem de veure si som partidaris del “jo primer” o del “primer tu”. Si mirem l’altre amb actitud de confrontació, com si l’altre fos un obstacle, o l’actitud positiva de veure l’altre com aquell amb el que haig de compartir bonament la via pública.

És com un diàleg sense paraules, d’actituds on podem comprovar que tota acció positiva i generosa en favor dels altres, genera reciprocitat. Aquell que té dificultats per sortir, quan se li cedeix el pas, fa un gest amb la mà d’agraïment.

D’aquesta manera trobarem el gust per la cortesia i la generositat, gaudirem d’una conducció més tranquil·la, el nostre estat d’ànim es pacificarà i farem de la moderació i de la convivència el paradigma del civisme en la circulació.

 

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

No s'ha trobat cap resultat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.