Aquest passat divendres 28 el president de la Federació de Comunitats Jueves d’Espanya, Isaac Benzaquén, es queixava que determinades decisions polítiques a Catalunya fomentaven l’antisemitisme. Es referia, sobretot, a la decisió de Colau de trencar l’agermanament amb la ciutat de Tel-Aviv. Els jueus són molt sensibles a totes aquestes qüestions per raons evidents, malgrat que en aquest cas la polèmica fos més amb l’estat d’Israel que no amb la comunitat jueva al nostre país. Però tenen tot el dret d’interpretar-ho com una acció que fomenta l’odi al jueu. Aquesta actitud va ser mereixedora d’una pàgina sencera d’entrevista a La Vanguardia perquè exposés les seves raons.
Ara, anem a una altra manifestació de tipus diferent perquè no és política, però que es caracteritza per maltractar els sentiments religiosos dels catòlics.
El mateix dia 28 la Comissió de Control dels Mitjans Audiovisuals del Parlament de Catalunya van tractar el polèmic programa de Toni Soler a TV3 en el que es donava un tracte molt ofensiu a la Verge del Rocío. El director de TV3, Sigfrid Gras, va considerar que el programa no s’havia de retirar perquè s’emmarca “en el dret a la llibertat d’expresió”. La presidenta de la de la Comissió, Rosa Romà, va compartir aquest punt de vista.
Al contrari, el PSC, Vox i Cs demanaven que es retirés el programa perquè era ofensiu per als creients i per a la societat catalana d’origen andalús.
Romà, la presidenta de la Comissió, va fonamentar la seva negativa per la resolució del CAC que assenyalava que l’expressió satírica “és una manifestació de la lliure opinió d’idees que s’utilitza com un instrument de denúncia i crítica social”. Del que cal sobreentendre que quan Toni Soler feia el programa i TV3 el celebrava, com una expressió de la llibertat d’expressió, estaven fent també crítica social. Qui ho havia de dir! Va afegir que “aquest gag cal veure’l en el context de programa d’humor”. I més endavant per arrodonir la contradicció va afirmar que “nosaltres volem ser la televisió de tots els catalans”.
És clar que entremig el mateix CAC ja havia consignat que les imatges del programa “podien resultar desafortunades i fins i tot feridores, especialment pel que fa a les persones que professen la fe catòlica”. Però no importa, es pot ferir als catòlics i tot seguit afirmar que TV3 és la televisió de tots els catalans.
Però tanta defensa de la llibertat d’expressió en el programa d’humor, a més que és incompatible amb el que el CAC va regular el 2002 en els seus “Criteris pel tractament del fet religiós en els programes d’entreteniment”, que el dedicat a la Verge del Rocío vulnera de forma rotunda, hi ha uns recents antecedents que assenyalen que això de la llibertat d’expressió depèn de qui és la víctima.
A TV3 el mes de gener passat i en el programa Zona Franca d’Atomic Beat Media es va produir un gag en forma de paròdia de consultori polític i en clau d’humor en el qual en un moment determinat van associar el PSC i una imatge de l’esvàstica. Era una paròdia, era humor, però era realment de molt mal gust i així ho va entendre TV3, que va considerar que “s’han traspassat els límits”. La resposta va ser ràpida i radical. Van acomiadar l’humorista Manel Vidal i van suprimir el programa de la xarxa.
Però és que abans d’això, l’octubre del 2022 i amb motiu d’un programa d‘humor sobre la reina Letícia que tenia un contingut groller i sexual, van censurar el programa i van justificar el perquè d’aquesta radical acció. Ho va fer el director de continguts, Cristian Trepat Rivera, el mateix que defensava que estava molt bé el programa sobre la Verge del Rocío.
Aquí teniu el fil de Twitter de com Cristian Trepat Rivera, tan comprensiu amb el maltractament de la Verge, justificava perquè sí que s’havia de censurar el gag dedicat a la reina Letícia:
I, justament, amb aquesta motivació, visionats els primers capítols de la 3a temporada, vam demanar suprimir l’acudit en qüestió i algun running-gag que hi feia referència, el qual per cert ja no l’embolcallava la suposada excusa narrativa de parodiar els milionaris.
Cristian Trepat Ribera @cristiantrepat
Oct 25, 2021
“Així, el fragment es demana suprimir per una qüestió de CRITERI. Com a televisió pública no podem acceptar creuar segons quines línies vermelles, tampoc en l’humor, ni tan sols emparades sota el pretès paraigua de la llibertat d’expressió”.
“Tenim una responsabilitat com a servei públic i no podem negligir-hi: els referents d’humor en català que creem a les xarxes no poden construir-se des d’aquest contingut barroer, fora de to i, per què no dir-ho, més típic d’una època feliçment superada”.
“No són els valors que volem transmetre al públic jove. I la nostra responsabilitat és tenir cura dels continguts, marcar la línia editorial i fer respectar-la. Res a veure amb la censura”.
“Perquè, em sap greu, però es miri com es miri es tracta d’un acudit manifestament masclista i misogin (i per acabar-ho d’adobar amb un punch-line pedòfil, que en Peyu no ha penjat), que a més no té cap gràcia, perquè va en la línia d’humor bàsic del tipus “pipi, caca, cul””.
“Però és que, a sobre, des del nostre punt de vista, al programa “Bricoheroes” no li fa cap falta: ni per demostrar ser els més gamberros del barri (perquè ja ho han demostrat abastament les dues temporades anteriors), ni pel soroll que podia provocar”.
“Per cert, sobre el “soroll”: En Peyu esgrimeix que hem fet retirar l’acudit per por al soroll. I és cert, però no en el sentit que ell ho diu. En cap cas ens feia por el soroll de la política, com ell assegura”.
“El que sabíem era que, a diferència de la temporada anterior, quan els continguts van passar inadvertits a les xarxes fins que no es van emetre a la TDT i es van detectar els emplaçaments publicitaris, aquesta vegada “Bricoheroes” seria observat amb lupa per tothom”.
“Amb l’objectiu de protegir el programa i de blindar-nos de crítiques (que haurien estat justificadíssimes) es va demanar retirar aquest acudit. Res més que això”.
“Per tant, la decisió no té res a veure amb les pressions de no sé quins partits polítics, ni amb la monarquia. Només faltaria”.
“El CRITERI hagués estat el mateix si l’acudit s’hagués fet amb qualsevol altra dona, sigui poderosa o no. L’acudit és denigrant cap a les dones, i hauria de ser ofensiu per a tothom”.
[Ya, qualsevol altra dona, como la Virgen del Rocío?????????]Està clar, com és lògic, la llibertat d’expressió humorística té límits, sobretot si es refereixen a determinants partits polítics o a la reina Letícia. Ara si fa referència a la Verge i malgrat que causi patiment als catòlics, amb això per a TV3, el CAC i els partits que van donar suport a aquesta posició, Comuns, ERC i JxCat, no passa res.