Com tenim les democràcies?

A finals de 1.948, membres de les Nacions Unides, reunits a París, redacten el que seria la Declaració Universal dels Drets Humans. Setanta anys després, cal reconèixer els progressos aconseguits per transformar i millorar les relacions entre persones i països.  Però honestament, també tenim que reconèixer que, ara per ara, les desigualtats extremes es propaguen, la intolerància augmenta, la capacitat de diàleg entre les forces polítiques s’afebleix, i l’enfrontament i les ganes de derrotar l’adversari, són una pràctica habitual en el món civil. Veiem importants retalls en la llibertat d’expressió. El periodista saurí, Jamal Khashoggi, brutalment assassinat al Consolat saurí d’Estambul, o un “rapero” perseguit per discrepar de la monarquia,  o persones detingudes per la seva forma de pensar o de sentir. La dinàmica observada a diversos països europeus, posa de manifest la fragilitat de les democràcies, que s’adapten senzillament a les necessitats del més fort.

Això és una amenaça per a les democràcies, com també ho és que el mercat modeli al seu gust la societat, quan hauria de ser al revés, que la societat emplaces els mercats perquè estiguin al seu servei. Això genera una societat en permanent estat de canvi, que no genera ni confort, ni seguretats.

Donàvem per fet que les tradicions i conviccions s’anirien transmeten de pares a fills, i no ha estat pas així. Ens trobem en un terreny relliscós on es busca d’articular unes majories que expulsin de la realitat a les minories, considerades molestes, que es determina que han de ser arraconades, reprimides i castigades. En un entorn així, els professionals del món de l’educació, tindran una missió vital, influir en les generacions joves i ajudar-los a pensar i a qüestionar-se tot allò que donaven per fet. I un camí és passar de l’individualisme a la relació de qualitat amb els altres, incloent també la relació intergeneracional, poc cultivada i necessària, perquè l’experiència dels adults, sumada a la força i l’energia dels joves, pot ser un nexe poderós per afavorir el canvi.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

No s'ha trobat cap resultat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.