Era un problema anunciat per la forma com es vol desplegar l’IMV. El primer dia de funcionament d’aquest nou ajut va tenir com a resultat el col·lapse de la línia telefònica habilitada pel Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions per accedir a l’ajut, que només funciona de les 9 a 14h. També va afectar el funcionament de la centraleta de l’Institut Nacional de la Seguretat Social i fins i tot va afectar en moments a l’accés a la pàgina web.
Per què era d’esperar que es produís el col·lapse? Doncs pel model d’organització que ha dissenyat el Ministeri, fent-lo dependre directament de la Seguretat Social sense participació de les comunitats autònomes, i comptant amb els ajuntaments. Aquesta disponibilitat municipal, però, no ha vingut acompanyada encara de cap acord amb ells i no s’ha subscrit el corresponent conveni amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies per gestionar territorialment aquest ajut. Per tant, a hores d’ara els centenars de milers de persones potencialment interessades, el ministre José Luís Escrivá la situava entorn de les 850.000, han d’anar directament a un únic punt, que és el ministeri. Els ajuntaments a més plantegen un fet lògic: el cost de la nova gestió, i demanen 200 milions d’euros, qüestió que de moment no està resolta. Una vegada més el govern espanyol incorre en el vici històric d’establir lleis que pel seu compliment depenen d’altres instàncies sense tenir en compte els costos i organització de les mateixes. Aquesta gestió municipal ateny als municipis de més de 20.000 habitants.
Es produeix a més un segon problema, que és el salt d’escala. Més de 400 municipis que gestionaran aquesta petició directament al lloc central, la Seguretat Social, que és qui acabarà prenent la decisió. Està per veure que la Seguretat Social tingui capacitat per gestionar tota la fase inicial d’aquests ajuts, i que no es produeixi un embús i les corresponents dilacions com ja ha succeït amb els ERTOS.
D’aquesta situació queden exemptes el País Basc i Navarra que, una vegada més, han obtingut el privilegi de ser les úniques autonomies que rebran els recursos de l’IMV i el gestionaran directament amb el que significarà d’estalvi per a aquestes comunitats autònomes i els ajuntaments, i de major agilitat en la tramitació. Jose Luís Escrivá s’ha oposat sempre a que es generalitzés la fórmula autonòmica per considerar que les CCAA no estaven preparades per dur-ho a terme.
Més informacions sobre el coronavirus a ESPECIAL CORONAVIRUS