Cinc fets clau de la desafecció política a Espanya

Després de les eleccions del 10-N i la conseqüent desafecció política que ha causat entre els espanyols l’haver de tornar a dipositar el seu vot a les urnes després del fracàs de les anteriors, Pedro Sánchez i Pablo Iglesias han tancat en 48 hores un preacord que no va ser possible en sis mesos.

A més, davant dels contactes del PSOE amb els grups parlamentaris i el “no” d’ERC a donar suport a la investidura del candidat socialista, Sánchez ha suavitzat el seu to de la campanya enfront de l’independentisme i, per exemple, ha aparcat incloure el delicte de referèndum en el Codi Penal, apel·lant al “diàleg” amb ERC per a aconseguir almenys la seva abstenció.

En tot cas, el resultat d’aquests comicis no esborra de la ment dels espanyols el fiasco polític que suposa haver celebrat quatre eleccions en quatre anys.

5 fets clau de desafecció política

Així, la majoria dels ciutadans a Espanya tenen poca fe en el sistema polític i en el Govern, a més de mostrar-se insatisfets amb l’estat de la democràcia al seu país.

Al mateix temps, es mostren crítics amb la situació econòmica, són pessimistes pel que fa a les oportunitats laborals i no confien que la bretxa entre rics i pobres es redueixi en el futur.

En aquest context, els catalans es mostren més escèptics i pessimistes que la resta dels espanyols quan se’ls pregunta per un seguit de qüestions importants en el seu dia a dia.

Aquestes són les conclusions d’un estudi elaborat pel Pew Research Center i publicat el passat 4 de novembre: ‘5 facts about public opinion in Spain as its election nears.

En el seu informe, aquest centre de recerca desgrana 5 fets clau sobre la desafecció política a Espanya, basats en els resultats d’“una enquesta realitzada entre el 4 de juny i el 22 de juliol de 2019 a 1.069 adults”, cita l’informe.

La desafecció cap a tot l’arc polític a Espanya és un fet després de la continuada repetició d’eleccions

1. Una majoria descontenta amb l’economia

La majoria dels espanyols estan descontents amb l’estat de l’economia del seu país”, encara que menys que en el passat.

Aproximadament “quatre de cada deu (42%) pensen que la situació econòmica a Espanya és almenys una mica bona; però una majoria (57%) encara diu que és dolenta”, com es pot constatar en aquest gràfic, reproduït a partir de l’estudi.

Encara que la positivitat no està generalitzada, les avaluacions de l’economia espanyola han millorat

 

En qualsevol cas, aquests percentatges suposen una millora respecte a l’any passat, i també representen una “millora substancial des del 2013, quan la proporció que pensava que l’economia espanyola era bona era només del 4%”.

D’aquesta manera, l’informe assenyala que “hi ha un cert optimisme dels espanyols sobre la recuperació de l’economia cap als nivells previs a la recessió”.

No obstant això, encara que hi ha un repunt en l’opinió que l’economia espanyola actualment està funcionant bé, “pocs expressen l’esperança en el futur financer dels seus fills”.

“Només el 25% diu que els nens d’avui estaran millor econòmicament que els seus pares, mentre que el 72% diu que estaran pitjor”, adverteix l’estudi.

“Els espanyols grans són particularment escèptics. Els majors de 60 anys tenen més probabilitats que els joves de 18 a 34 anys de pensar que els joves d’avui estaran pitjor que els seus pares (75% enfront de 62%)”.

2. Insatisfets amb la democràcia

La majoria no està contenta amb la democràcia espanyola

Una altra prova de desafecció política és que “els espanyols no estan contents amb l’estat de la democràcia al seu país”. Només al voltant d’un terç (32%) dels espanyols diuen estar satisfets amb el funcionament de la democràcia a Espanya, com mostra aquest altre gràfic.

En sentit contrari, un 68% afirmen estar insatisfets sobre com la democràcia està funcionant al seu país.

Malgrat això, “la satisfacció amb la democràcia ha augmentat un 12% des de l’any passat” com a conseqüència dels escàndols de corrupció que van implicar el Partit Popular.

Respecte a aquesta qüestió, cal recordar que un altre estudi d’aquest centre de recerca sobre la democràcia en el món constatava, el mes de maig passat, que Espanya està entre els 4 països on els ciutadans estan més insatisfets amb aquesta qüestió.

3. Pessimistes pel que fa al món el laboral i amb el sistema polític

“La majoria dels espanyols són pessimistes sobre la desigualtat d’ingressos, les oportunitats laborals i el sistema polític”, adverteix l’estudi respecte a cinc qüestions plantejades.

Així, “una gran majoria és escèptica que la bretxa entre rics i pobres es reduirà”. El pessimisme arriba al 84%, mentre que els optimistes són només el 16%, com es veu en el següent gràfic.

Els espanyols són optimistes pel que fa a la cultura del seu país, però no a la igualtat d’ingressos i el mercat laboral

 

Al mateix temps, “gran part dels espanyols també és escèptic sobre el futur del mercat laboral i el sistema polític. Només al voltant d’una quarta part (24%) dels espanyols diu tenir l’esperança que hi haurà ocupacions ben remunerades en el futur, mentre que el 76% té els seus dubtes”, cita l’informe.

De la mateixa manera, “una petita part confia en el futur del sistema polític espanyol” (25%), enfront del 74% que el veu amb pessimisme.

Quant al sistema educatiu, també hi ha una majoria que és pessimista (57%) enfront dels optimistes (42%)

“En general, les dones tenen més esperança sobre el futur del sistema educatiu que les seves contraparts masculines; el 46% de les dones espanyoles diuen que són optimistes, mentre que només el 38% dels homes hi estan d’acord”, detalla l’estudi.

“Per contra, aproximadament sis de cada deu (63%) diuen que són optimistes quan miren cap al futur de la cultura del seu país, en comparació amb aproximadament quatre de cada deu (37%) que són pessimistes”.

4. Poca fe en els polítics o en el Govern

La desafecció política es fa patent en l’informe quan afirma que “la majoria dels espanyols tenen poca fe que els funcionaris electes, o en el Govern en general, actuïn en el seu millor interès”.

De fet, “només el 23% dels espanyols està d’acord que als funcionaris electes els importa el que pensin les persones com ells. Aproximadament tres quartes parts (76%) no hi estan d’acord”, destaca l’informe.

La majoria dels espanyols té confiança en votar, menys en l’Estat i en els polítics.

 

De fet, un estudi del BBVA ja advertia el mes de setembre passat que la desafecció política es dispara a Espanya. “Els polítics dediquen més atenció als seus propis interessos que als de la societat”, afirmava.

Tornant a l’estudi actual i al gràfic, “la majoria (55%) dels espanyols no està d’acord amb l’afirmació segons la qual el govern gestiona en benefici de totes les persones, en comparació amb el 44% que hi està d’acord”.

“Els espanyols més joves són més escèptics. Només el 38% de les persones d’entre 18 i 34 anys pensen que l’Estat s’administra en el millor interès de la gent, en comparació amb la majoria (55%) dels espanyols de 60 anys o més”, agrega.

Una de les qüestions plantejades en l’enquesta sobre la qual els espanyols mostren una opinió favorable és que “mantenen la confiança en el poder de votar”, la qual cosa dóna a la gent la possibilitat de mostrar-se crític sobre com el govern realitza la seva gestió (80% enfront del 19%).

“No obstant això, existeix una variació entre els partidaris de diferents partits en com veuen la votació. Els partidaris de l’extrema dreta Vox tendeixen a tenir menys confiança en que el fet de votar els dóna veu; només el 71% dels espanyols amb una opinió favorable del partit creu en el poder del vot”, assenyala l’estudi.

“Per contra, aquells que afavoreixen el PSOE que governa tendeixen a tenir més fe en la votació; aproximadament nou de cada deu (88%) creuen que votar els dóna veu”, conclou l’estudi pel que fa a aquesta qüestió.

Les protestes per la sentència del Tribunal Suprem que “va condemnar els separatistes catalans a penes de presó per sedició” ha enrarit el clima polític a Catalunya i a Espanya

 

5. Els catalans, més pessimistes que la resta dels espanyols

Els catalans són molt més pessimistes que els que viuen fora de Catalunya quan es tracta de molts temes clau”.

L’estudi fa aquesta afirmació en relació a les protestes per la sentència del Tribunal Suprem que “va condemnar els separatistes catalans a penes de presó per sedició relacionada amb els seus rols en un referèndum sobre la secessió de Catalunya a Espanya celebrat el 2017”, cita l’informe.

“Dos terços dels catalans veuen negativament la situació econòmica actual d’Espanya, en comparació amb una majoria més reduïda (55%) d’altres espanyols”, com mostra el tercer indicador d’aquest últim gràfic.

Els catalans són més escèptics que altres espanyols en temes clau

 

“A més, nou de cada deu catalans diuen que estan almenys una mica insatisfets amb el funcionament de la democràcia a Espanya, mentre que el 63% dels espanyols fora de la regió no estan contents amb la democràcia del seu país”, afegeix.

Al mateix temps, “aproximadament dos terços (64%) dels catalans dubten que l’Estat treballi en benefici de tothom en comparació amb aproximadament la meitat (53%) dels espanyols en altres llocs”.

Els catalans també són menys optimistes quan miren cap al futur. L’estudi conclou el seu informe destacant que “aproximadament quatre de cada cinc (82%) a la regió diuen que són pessimistes sobre el futur del sistema polític espanyol, en comparació amb aproximadament set de cada deu (72%) fora d’ella”.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.