Factors clau que poden determinar l’aparició d’un nou ordre mundialĀ són alguns com els següents.
Primer
El declivi relatiu de la potĆØncia hegemònica (Estats Units), especialment a partir de l’any 2001Ā (atemptats del terrorisme islamista en sòl americĆ ), desprĆ©s d’haver arribat a unĀ pickĀ de domini mundial, desprĆ©s d’assolir Occident la victòria a la Guerra Freda mantinguda amb els soviĆØtics des del final de la Segona Guerra Mundial, que va durar fins a la caiguda del mur de BerlĆn (1989) i la implosió de l’URSS (1991).
Els Estats Units ja havia establert des de 1944 les bases d’un nou ordre mundial de carĆ cter liberal, amb la creació de les anomenades āinstitucions de Bretton Woodsā(Banc Mundial, Fons Monetari Internacional, etc.). Aquella gran victòria occidental del 1989/1991 va arribar a ser celebrada com āla fi de la històriaā, però evidentment no ho ha estat.Ā Ā Aquest post es refereix particularment a l’estat actual de la baixa relativa dels Estats Units i les seves causes.
Segon
L’extraordinari ascens de la Xina a partir del canvi de model econòmic el 1978, quan va passar del sistema comunista a l’economia de mercat i de lliure empresa.
Ćs mĆ©s correcte qualificar la Xina de āpotĆØncia reemergentā que simplement de āpotĆØncia emergentā, ja que es tracta d’un estat-civilització, un imperi, que torna per tornar a ocupar el lloc central que ha ocupat tradicionalment al món des del seu aparició a la història, fa mĆ©s de cinc milĀ·lennis.
La paraula āXinaā significa precisament āimperi del centreā. La Xina tĆ© una visió revisionista de l’ordre mundial unipolar creat posteriorment al 1989/1991 i del liberal creat a partir del 1944 sota la batuta dels Estats Units.Ā Ćs una visió compartida amb la RĆŗssia de PutinĀ . Les dues potĆØncies revisionistes acusen els Estats Units d’unilateralisme i hegemonisme injustificats i colĀ·laboren activament en la creació d’un nou ordre mundial de carĆ cter multipolar.
Tercer
El perill que les relacions entre els Estats Units i la Xina es deteriorin i desemboquin en allò que els especialistes en geopolĆtica anomenen ātrampa de TucĆdidesā, Ć©s a dir, en una guerra oberta entre les dues Ćŗniques superpotĆØncies.Ā TucĆdides Ć©s un historiador grec del segle cinquĆØ a. de C., autor de l’obra āLa guerra PeloponĆØsā, en quĆØ es descriu la guerra entre la potĆØncia grega hegemònica del moment, Esparta, i la potĆØncia emergent, Atenes, que va acabar amb la victòria de la primera.
Quart
RĆŗssia i la UE juguen un paper de comparses a l’escenari mundial actual de gran rivalitat existent entre els Estats Units i la Xina.Ā La UE i RĆŗssia són potĆØncies-comparsa per raons diferenciades.
Són deĀ carĆ cter econòmic en el cas rus, ja que RĆŗssia tĆ© un PIB molt inferior a la de les dues grans superpotĆØncies, tĆ© una economia de la mida de la italiana. Tot això malgrat els seus enormes recursos naturals i de ser el paĆs mĆ©s gran del món per territori. I són deĀ carĆ cter polĆtic en el cas de la UE, en no haver estat encara capaƧ d’assolir la seva unió polĆtica, desprĆ©s de setanta anys d’integració regional, cosa que significa l’absĆØncia de polĆtiques comunes en matĆØria d’assumptes exteriors i de defensa.
CinquĆØ
La progressiva consolidació de tres grans regions geopolĆtiques al planetaĀ : Oest Global o Occident, denominat Occident ColĀ·lectiu per Putin, Aquest Global i Sud Global, aquest Ćŗltim compost per mĆ©s d’un centenar de paĆÆsos en vies de desenvolupament.
La primera regió, l’occidental -amb un PIB encara superior a la meitat del PIB mundial- estĆ liderada per Washington, la segona per PequĆn i la tercera regió se la disputen un Occident en clara pĆØrdua d’influĆØncia i un Est Global que exerceix sobre el Sud Global una influĆØncia creixent, sobretot a causa de la polĆtica xinesa anomenada āla nova ruta de la sedaā, en competĆØncia amb l’Ćndia, que juga hĆ bilment les seves cartes entre les dues superpotĆØncies i altres potĆØncies regionals.Ā Ā Ā
Entre la desaparició progressiva d’un ordre mundial i el naixement d’un altre sorgeixen monstres, tal com va escriure Gramsci. Dos āmonstresā són, per exemple, la guerra d’UcraĆÆna i la guerra de Gaza.
Destacats analistes es pregunten si els factors que van provocar la implosió de l’URSS el 1991, poc desprĆ©s de la caiguda del mur de BerlĆn el 1989, són els mateixos o semblants als que viu actualment els Estats Units i la seva societat. Estimen que tots els imperis acaben enfonsant-se i els Estats Units podria ser el següent.Ā
Com hem vist, els Estats Units i Occident en general van viure temps d’eufòria el 1989/1991.Ā L’URSS tambĆ© va tenir el moment d’auge.Ā El seu model de planificació centralitzada va ser adoptat com a guia per al desenvolupament a diferents paĆÆsos. ElsĀ soviĆØtics tenien l’exĆØrcit mĆ©s gran del món i el arsenal nuclear mĆ©s gran.Ā Les neveres i els cotxes eren lamentables, però les metralletes i els mòduls espacials van ser els millors. La qüestió Ć©s que el seu imperi va durar poc.
La reacció nord-americana als atacs terroristes islĆ mics del 2001 va ser absolutament desproporcionada i va suposar vint anys consecutius de guerra aĀ paĆÆsos com l’Iraq, SĆria, LĆbia o l’Afganistan, prolĆfics d’abusos i mentides (inexistĆØncia d’armes de destrucció massiva a l’Iraq), intents fra imposar la democrĆ cia des de dalt per la forƧa i, al final, una despesa militar superior als vuit bilions de dòlars.
Aquells vint anys de guerres van acabar amb laĀ retirada vergonyosaĀ dels Estats Units i de l’OTAN de l’Afganistan ā paĆs liquidador d’imperis, com el britĆ nic al segle XIX o el soviĆØtic al XX ā el mes d’agost del 2021.
Tot això passava mentre la Xina continuava amb el seu gran auge econòmic iniciat el 1978, impulsat especialment a partir de la seva entrada a l’Organització Mundial del ComerƧ (OMC) el 2001,Ā tot permĆØs per Occident creient que el desenvolupament econòmic acabaria generant la democrĆ cia tipus occidental a La Xina, com havia passat anteriorment en altres paĆÆsos. Evidentment, no ha estat aixĆ.
El prestigiós historiador britĆ nic, Neill Ferguson, format a Oxford i amb cĆ tedra a Harvard, ha escrit que,Ā āmĆ©s enllĆ de les enormes i òbvies i fonamentals diferĆØncies entre els dos sistemes, hi ha raons per les quals els Estats Units recorden l’URSS dels anys setanta i vuitanta, quan el seu imperi era a punt d’implosionarā.
hi ha raons per les quals els Estats Units puguin recordar l’URSS dels anys setanta i vuitanta del segle passat
Ferguson, cristiĆ i liberal declarat, no Ć©s gens sospitós de desitjar cap mal al seu paĆs adoptiu. Es pot afirmar que, mĆ©s enllĆ de les enormes diferĆØncies, òbvies i fonamentals entre els dos sistemes, un totalitari i d’economia planificada, i un altre democrĆ tic i capitalista,Ā hi ha raons per les quals els Estats Units puguin recordar l’URSS dels anys setanta i vuitanta del segle passat.
Entre altres, un dèficit pressupostari aparentment descontrolat, un exèrcit massiu que no guanya guerres, sinó que més aviat les perd, un lideratge gerontocrà tic i una infraestructura antiquada. Els serveis públics són també impropis de la seva economia i hi ha una desconfiança sense precedents cap a les principals institucions nacionals.
S’ha escrit que āl’elit que en general es gradua a les universitats de laĀ Ivy League,Ā es menja gairebĆ© tot el pastĆs econòmic i Ć©s molt lluny de les sensibilitats de milions dels seus compatriotesā.
Segons Ferguson, perquĆØ un imperi continuĆÆ sent-ho, la seva despesa en el pagament del deute nacional no pot superar la despesa en defensa.Ā āEn el moment que això passa, aquest imperi pot comenƧar a dir adĆ©u a la seva influĆØncia. Això va ser veritat amb l’Espanya dels Habsburg, l’antic rĆØgim de FranƧa, l’Imperi OtomĆ i l’Imperi BritĆ nic.
Afegeix que els Estats Units s’estan endinsant en aquest mateix territori. El pagament dels interessos del deute nacional, que ja supera els 34 bilions (Ā trillions nord-americans) de dòlars, es duplicarĆ previsiblement per al 2041, cosa que pot obligar els Estats Units a reduir la despesa en defensa de l’actual 2,9% al 2,3%. I això en una ĆØpoca de conflictes creixents a tot el món, comenƧant per UcraĆÆna, Orient MitjĆ i l’escalada militar i tecnològica de la Xina al PacĆfic Sud.
Els interessos que paga Washington pel deute pĆŗblic ja costen mĆ©s que l’aparell militar en conjunt. Ćs una aberració que no s’acabarĆ simplement reduint impostos sinó liquidant deute.
En documents oficials es pot llegir el següent (informe del senador republicĆ Robert Wicker): āL’ExĆØrcit dels Estats Units tĆ© escassetat d’equipaments moderns, penĆŗria d’entrenament i de finanƧament per al manteniment i un endarreriment massiu a les infraestructures.Ā EstĆ massa āsobreestĆØsā i pobrament equipat per afrontar totes les missions que se li assignen amb un nivell raonable de risc.Ā Els nostres adversaris ho reconeixen i això els fa mĆ©s agressius i aventurersā.
El text del Senador Wicker es refereix a les Forces Armades americanes de 2024 , però també podria referir-se a aquelles Forces Armades soviètiques que, amb més de 3,6 milions de soldats actius, no van poder vèncer a Afganistan després de 10 anys de conflicte.
La comparació amb les eternes i estĆØrils guerres dels Estats Units a l’Iraq i l’Afganistan Ć©s temptadora.Ā A l’agost de 2021, les Forces Armades dels Estats Units i de l’OTAN van abandonar Kabul en una operació que recordava la retirada francesa d’Indoxina desprĆ©s de la batalla de Dien Bien Phu (1954) o la retirada americana de Saigon (1973) que va suposar la derrota dels Estats Units a la guerra del Vietnam.
La manca de confianƧa en les institucions sol ser considerada com el lĆ©gamo primordial del qual emergeixen tots els problemes interns.Ā Ā L’enfonsament institucional a l’URSS va ser total, Gorbatxov no ho va poder evitar amb les seves propostes deĀ glasnostĀ iĀ perestroika.
Als Estats Units, avui dia, la confiança en les institucions és gairebé inexistent. Un sondeig de Gallup diu que només el 17% dels americans confia en el sistema penal, un 14% als mitjans de comunicació i un 8% al Congrés. Hi ha un profund descontentament estructural que explica en bona mesura l?ascens de Donald Trump.
L’aspecte mĆ©s a flor de pell del declivi americĆ Ć©s la degradació dels estĆ ndards bĆ sics de benestar.
DesprĆ©s de diversos anys de caiguda d’esperanƧa de vida, revertits lleugerament els Ćŗltims mesos, el nord-americĆ mig viu 76,4 anys, quatre menys que la mitjana dels paĆÆsos de l’OCDE i set menys que un espanyol. Si mirem nomĆ©s les dades dels homes, la diferĆØncia s’eixampla. L’Ćndex de mortalitat de l’home americĆ d’entre 40 i 69 anys ja Ć©s mĆ©s gran que l’Ćndex de mortalitat de l’home rus de la mateixa edat.
De totes les raons que poden explicar aquest augment de la mortalitat entre la població masculina de mitjana edat, la mĆ©s important són les anomenades āmorts per desesperacióā, una categoria que engloba els suĆÆcidis, les morts relacionades amb l’alcoholisme i, sobretot, les morts per sobredosi, que s’han quadruplicat entre el 2002 i el 2022.
Si a l’URSS hi havia (i encara hi ha) un problema d’alcoholisme aterridor, sobretot homes,Ā als Estats Units hi ha una epidĆØmia devastadora d’addicció als opioides, responsables de prop del 80 % de les mĆ©s de 107.000 morts per sobredosi registrades el 2022 . Si sumem, com fa Ferguson, els 1,3 milions de morts de l’alcoholisme entre el 1990 i el 2017, els gairebĆ© 600.000 suĆÆcidis, l’obesitat i la diabetis, es pot entendre la caiguda de l’esperanƧa de vida i possiblement l’estancament de la productivitat des del 2007.
Les dades anteriors tenen el seu context.
Els Estats Units són un paĆs on la despesa sanitĆ ria per habitant, en relació amb els seus ingressos, Ć©s molt superior a la de qualsevol de les seves contraparts europees i on tenir una asseguranƧa mĆØdica solvent Ć©s gairebĆ© un luxe. Les seves proporcions de solitud tambĆ© són mĆ©s grans. La mortalitat infantil entre les mares solteres de les regions pobres Ć©s a nivells tercermundistes.
A la cĆŗspide de tots aquests factors hi hauria la imatge de Joe Biden, molt semblant a la del lĆder soviĆØtic Leonid Brezhnev.Ā AixĆ ho comenten els qui van viure aquella ĆØpoca de āl’estancamentā.
Com a contrast, si bĆ© la Xina tĆ© els seus problemes, la seva puixanƧa tecnològica i cientĆfica Ć©s inqüestionable,Ā la seva inversió en capacitats navals i nuclears avanƧa el galop i tĆ© la voluntat d’explotar els buits que va deixant Washington en la seva cada cop mĆ©s dubitativa polĆtica exterior.
La gran incògnita dels propers 15 o 20 anys Ć©s com es desenvoluparĆ la rivalitat entre els Estats Units i la Xina. El 1991 l’URSS va desaparĆØixer de forma semi-pacĆfica, com si, cansada de lluitar, haguĆ©s optat per l’eutanĆ sia. Cal veure si els Estats Units són capaƧos de renovar-se una vegada mĆ©s.
L’Administració ObamaĀ va decidir el 2012 adoptar una nova polĆtica, la va anomenar PivotĀ to ĆsiaĀ , Ć©s a dir, preferĆØncia a Ćsia. Evidentment, aquella polĆtica no va ser ben rebuda a Europa.
El 2009,Ā Henry KissingerĀ ja havia advertit que āel centre de gravetat dels assumptes internacionals estĆ virant des de l’AtlĆ ntic al PacĆfic i als Oceans Ćndicsā.
El 2011, la secretĆ ria d’EstatĀ Hillary ClintonĀ va declarar que āels Estats Units havien de virar la seva atenció cap a Ćsia desprĆ©s d’haver dedicat massa recursos a altres Ć rees del món, particularment Afganistan i Orient MitjĆ ā.
El 2022,Ā Joe BidenĀ ha dit que “el futur de l’economia del segle vint-i-un serĆ preferentment escrit a la regió Indo-PacĆfic”.
La pregunta que avui es formula Washington Ć©s si elĀ pivot to ĆsiaĀ ha estat suficient per contrarestar els avenƧos de la Xina que semblen imparables.
A l’edició juliol/agost de la revista nord-americanaĀ Foreign AffairsĀ hi figura un article que porta aquest tĆtol: āTheĀ Pivot That Wasn’t. Did America Wait Too Long to Counter Xina?Ā ā. AllĆ es pot llegir el següent:
āEls Estats Units han continuat dedicant mĆ©s recursos militars a l’Orient MitjĆ i Europa; malgrat els seus intents d’implicar-se mĆ©s a Ćsia,Ā els Estats Units no han respost de manera coherent al repte de la Xina durant la segona dĆØcada del segle vintĀ ;Ā potser estem davant de la decisió mĆ©s important i transcendent de la polĆtica exterior americana des del 1945ā.
āPer contrarestar la Xina cal mĆ©s que unĀ pivotĀ , Washington ha de mobilitzar de manera ferma els seus recursos militars i estrĆØnyer relacions amb els veĆÆns de la Xina.Ā A Washington ja es parla obertament de la segona dĆØcada del segle XXI com unaĀ dĆØcada perdudaĀ i que ha arribat l’hora de reaccionar. Les eleccions presidencials del novembre seran decisivesā.
Si a l'URSS hi havia (i encara hi ha) un problema d'alcoholisme aterridor, sobretot homes, als Estats Units hi ha una epidèmia devastadora d'addicció als opioides Share on X