Recordo els jocs de la meva infĆ ncia, i la relaciĆ³ amb els germans i amics. En comparaciĆ³ amb els jocs actuals i la forma de relacionar-se d’ara s’observen unes diferĆØncies substancials.
Un testimoni clar d’aquestes diferĆØncies, lāhe trobat en una pelĀ·lĆcula familiar que va filmar el meu pare, en quĆØ es veu el meu germĆ gran explicant un conte i tot l’auditori infantil embadalit escoltant-lo.
Em sembla que avui un conte no tindria prou reclam per mantenir l’atenciĆ³ d’aquell auditori. Avui els jocs sĆ³n mĆ©s individuals. CadascĆŗ amb el seu ordinador o el seu mĆ²bil. Evidentment, no podem negar els grans avantatges, tant informatius com operatius de les noves tecnologies, perĆ² com a contrapartida tenen un greu perill d’addicciĆ³.
MĆ©s enllĆ dels aspectes positius o negatius que el mĆ³n digital pot tenir, quan es combinen mĆ²bil, xarxes socials i aplicacions, hem de ser conscients que tenim entre mans un cĆ²ctel de gran influĆØncia en el comportament de les persones, sense que aquestes siguin prou conscients de la seva progressiva dependĆØncia, de la que no Ć©s fĆ cil sortir-se’n.
Davant d’aquesta situaciĆ³ cal reconĆØixer dues coses: primer ser conscients de la seva existĆØncia, i desprĆ©s un ferm desig de desintoxicaciĆ³. Fixem-nos en el fet que molts enginyers de Silicon Valley, bressol d’aquest mĆ³n digital, porten els seus fills a escoles on l’exposiciĆ³ a les noves tecnologies Ć©s prĆ cticament nulĀ·la i l’Ćŗs de lāiPad estĆ prohibit. Ćs una decisiĆ³ sĆ via per evitar el que passa a paĆÆsos com el JapĆ³, amb una llarga histĆ²ria tecnolĆ²gica, on hi ha joves que no surten per a res de l’habitaciĆ³, treballen, mengen, dormen allĆ tancats amb l’ordinador. Els hi diuen els “Hikikomoris”.
AquĆ no hem arribat a aquest extrem, perĆ² hi ha sĆmptomes que preocupen, com aquell silenci que es produeix a casa, quan cadascĆŗ dedica mĆ©s temps a parlar a travĆ©s de lāordinador que cara a cara amb els altres membres de la famĆlia.
En definitiva, un superĆ vit de la virtualitat i un dĆØficit de la realitat.
Som conscients de la gran sort que tenim de disposar d’una tecnologia que tant ens ajuda i ens facilita la vida. PerĆ² per a bĆ© i per a mal. Per a bĆ©, quan podem transmetre amb immediatesa i eficĆ cia continguts positius, perĆ² per a mal, quan es fa circular la mentida o la calĆŗmnia amb impunitat per la xarxa.
Usem-lo per tot allĆ² que Ć©s humanament necessari, perĆ² fent una certa dieta digital, que deixi espai a la paraula, al tu a tu, el cara a cara, a la trobada amb l’altre… Un moment que no hem d’oblidar ni desaprofitar.
Al JapĆ³ els hi diuen els Hikikomoris Share on X