Braval, 25 anys treballant per l’ascensor social al Raval de Barcelona

Aquests dies d’octubre de 2023 es compleixen 25 anys del centre de suport socioeducatiu Braval a joves al barri del Raval de Barcelona, una zona d’elevada marginació social i de predomini de població immigrant pobra. Aquest centre s’ha convertit, a més, en un espai comú de convivència i de reflexió sobre la immigració. En les seves activitats han participat 1.600 nois d’entre 8 i 18 anys de 30 països, 10 llengües i 9 religions. La permanència mitjana dels nois al centre és de 6 anys.

L’element inicial de l’activitat és l’esport, sobretot bàsquet i futbol, però les característiques i objectius fonamentals que es plantegen no són els de guanyar o no campionats, sinó formar als joves. Per això els equips esportius són sempre multiètnics i s’exigeix als nois un rendiment escolar en paral·lel a la pràctica esportiva.

El president de Braval, Pep Masabeu, explica:

“El que pretenem és la interrelació entre ells, la convivència, la col·laboració i l’amistat de tots, independentment de les races, religions o països d’origen. No volem que hi hagi equips de filipins, de pakistanesos, de marroquins, d’espanyols, o d’altres nacionalitats. En cada equip estan sempre barrejats. Per una altra banda, ho relacionem amb el treball escolar. Cada noi té un tutor que segueix la trajectòria de la seva formació, inclosa l’escolar, i se li dona reforç. Si el noi no s’esforça a estudiar, quan arriba el dissabte, el dia de jugar els partits de competició, no se’l deixa jugar. És una norma per a tots. Recordo, per exemple, el cas d’un noi que era de manera molt destacada el millor del seu equip, el que marcava els gols. Però com no s’esforçava en els estudis se li va dir que si no canviava la conducta no jugaria. Ell s’ho va prendre com una bravata, pensant que de cap manera es deixaria de banda al jugador que feia guanyar els partits, però va arribar el dissabte següent i no va estar al terreny de joc”.

Al centre hi ha 6 equips de bàsquet i 6 de futbol, que anualment juguen amb 120 equips de tots els barris de Barcelona, la qual cosa facilita la interrelació amb persones de fora del barri.

L’ascensor social de les persones és l’objectiu de Braval, i, com expliquen els directius, a poc a poc s’ha aconseguit una alta taxa d’èxit escolar i un grau molt elevat d’inserció laboral, alhora que consolida la cohesió social.

Dels participants en aquests anys, 580 treballen amb contracte havent resolt tots els tràmits legals i administratius, un 90% han superat amb èxit l’ESO sent nul l’absentisme i l’abandonament escolar, 220 han fet batxillerat, 310 cicles formatius, 27 han acabat a la Universitat i 10 estan cursant en l’actualitat estudis universitaris. Alguns fins i tot han creat algun comerç o petita empresa.

Cal recordar que tots venen de nivells socials molt baixos, la major part fills d’immigrants o ells mateixos nascuts a altres països.

Els àmbits de treball de Braval són: voluntariat, família, infància, joventut, pobresa, marginació, exclusió social, immigració, èxit escolar i inserció laboral. Pels que ho volen, es dona formació cristiana. Els seus directius consideren que també contribueixen a la pau social al barri, i que cada any es beneficien indirectament de la seva tasca més de 2.000 persones.

Braval és una obra corporativa de l’Opus Dei. Va néixer el 1998 i es va consolidar el 2002 amb motiu del centenari del naixement de sant Josep Maria Escrivà, amb l’objectiu de promoure la cohesió social, lluitar contra la marginació, prevenir l’exclusió social dels joves i facilitar la integració dels immigrants. Al mateix Raval hi ha també, de l’Opus Dei, el centre Terral, que fa amb noies una tasca similar a la de Braval, i l’Acció Social Montalegre, amb seu a l’església del mateix nom, on es duen a terme també activitats de formació.

Dels participants en aquests anys, 580 treballen amb contracte havent resolt tots els tràmits legals i administratius Click To Tweet

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.