Dies després de la sagnant cadena d’atemptats que ha causat prop de 400 morts a diversos punts de Sri Lanka, la majoria catòlics locals que participaven a les misses de Diumenge de Resurrecció, el govern ha acusat a dues organitzacions jihadistes.
Els dos grups, poc coneguts tant en aquest petit país del sud-est asiàtic com internacionalment, es diuen Jammiyathul Millathu Ibrahim i Thawheed Jamaat Nacional (NTJ en anglès). Sembla que aquest darrer té vinculacions exteriors, incloent amb Estat Islàmic, qui reivindicà els atemptats com una venjança per la massacre de les dues mesquites de Christchurch a Nova Zelanda.
Estat Islàmic, més perillós que mai
Anne Speckhard, directora del Centre Internacional per a l’Estudi del Radicalisme Violent, afirma que atacs com el de Sri Lanka es faran probablement més freqüents en el futur proper.
Speckhard apunta que els ex-combatents d’Estat Islàmic que tornen als seus països respectius després de la derrota del “Califat” a Síria i l’Iraq constitueixen un gravíssim perill, i que estan actualment cercant punts febles en els països menys preparats per tal de perpetrar-hi atemptats.
S’estima que entorn de 45.000 estrangers, majoritàriament homes però també dones, s’uniren a les files d’Estat Islàmic, i que més de la meitat d’aquests han tornat a casa. Alguns ho fan desil·lusionats i havent perdut la fe, però d’altres han reforçat la ideologia islamista.
Speckhard apunta que sovint les dones són més perilloses que els homes, en part perquè és més difícil provar les seves accions i reben penes de presó extremadament curtes a Occident. D’altres queden lliures de seguida, i segueixen promovent el islamisme.
L’experta conclou que, malgrat la seva derrota militar, Estat Islàmic està mutant en una xarxa difuminada i esdevenint més perillós que mai.
Radicalisme vingut de l’estranger
Els devastadors atacs a Sri Lanka amenacen en inflamar les relacions entre la minoria musulmana (menys del 10% de la població) i la resta de grups religiosos, incloent la majoria budista (fe que professen el 70% de sri-lankesos).
Segons els experts Neil DeVotta i Sumit Ganguly, fins fa poc els musulmans locals havien escapat del Islam de influència wahhabita promogut per l’Aràbia Saudita i corrents similars esponsoritzades pels altres països del Golf Pèrsic. Però incús a la illa de Sri Lanka s’han instal·lat escoles coràniques que promouen aquestes visions de la religió.
Els seus responsables també han explotat el creixent radicalisme de determinats sectors de la majoria budista, que hauria portat més i més joves musulmans a adoptar posicions extremistes.