Aquest seria el balanç final de la jornada que ja va tenir un preludi amb la tranquilitat del matí. Malgrat que diversos mitjans han volgut presentar, per interessos contraposats, com una jornada d’intensa activitat a base de situar el focus en alguns esdeveniments concrets sense context, la realitat és que la participació ha estat notablement inferior a la de l’any passat. Per raons situades unes a les antípodes de les altres, TV3 i la Sexta varen excel.lir en presentar una imatge d’agitació a Catalunya que en absolut va correspondre amb la tessitura del transcurs del dia.
En el conjunt del país es varen manifestar un total d’unes 50.000 persones, amb el gruix més important a Barcelona, que en va concentrar 18.000. Girona amb 8 o 10 mil. Tarragona i LLeida, amb 3 o 4 mil cadascuna d’elles, varen ser els altres focus importants.
A les afores de la presó de Lledoners i diverses poblacions de Catalunya es varen aplegar contingents molt menys nombrosos de persones.
Juntament amb la menor participació, possiblement el més remarcable és el retraïment municipal. En aquesta ocasió, molts menys ajuntaments varen dur a terme actes oficials commemoratius. El més important en faltar a la cita va ser Barcelona. El nou pacte entre Colau i el PSC es va fer notar.
El cas més espectacular ha estat Berga, on l’alcaldessa, Montse Venturós, membre de la CUP, va obeir la instrucció judicial de retirar l’estelada de l’ajuntament. No deixa de ser paradoxal que la població més important governada per la CUP faci aquest acte d’acatament a la legalitat, mentre simultàniament el seu discurs clama per la confrontació amb l’estat i la desobediència.
En tot això, no és una dada menor que la CUP, que sempre planteja les estratègies més radicals sigui l’únic dels partits independentistes que no tingui cap responsable empresonat o inculpat sota qualificacions que poden comportar penes de presó. La fugida d’Anna Gabriel a Suïssa és un afer realment estrany, perquè, a diferències dels altres exiliats, Gabriel no està inculpada per cap vulneració penal que pugui comportar presó, i sí, en tot cas, inhabilitació legal per exercir càrrecs públics, fet que evidentment també es produeix amb la seva residència a Suïssa.
En el cas de Tarragona, l’alcalde, Pau Ricomà, d’ERC sí que va decidir mantenir la pancarta en la qual es demana llibertat per als presos polítics i ha presentat un recurs contra l’ordre de retirar-la.