La matinada del dimecres, la Guàrdia Urbana va procedir a fer fora el campament que hi havia instal·lat a la Pl. Universitat, i que tallava la Gran Via de Barcelona en una àrea central estratègica, entre els carrers Aribau i Balmes, i que ha estat creant greus conflictes de mobilitat en tot aquest espai neuràlgic de la ciutat.
Els Mossos d’Esquadra ja van indicar a l’Ajuntament, just a l’inici de l’acampada, que el millor era procedir al desallotjament immediat per evitar que es consolidés i fos més difícil fer-los fora. Però l’alcaldessa Ada Colau personalment s’hi va oposar de forma rotunda, i va prohibir que s’adoptés cap mesura en aquest sentit, ni tan sols quan una part important dels acampats, els que procedien d’Arran (CUP) i de les JERC, decidissin suspendre la protesta i marxessin a casa. Encara que en realitat a casa hi marxava gairebé tothom i les nombroses tendes, sobretot durant la nit, estaven buides o ocupades per persones sense sostre que havien trobat un aixopluc en aquesta teòrica protesta.
En realitat, la policia considerava que la mitjana de persones assentades eren unes 50, que fluctuaven al llarg del dia en funció de si hi havia alguna activitat prevista. Un altre factor que donava idea de la fragilitat de l’ocupació era que les reivindicacions s’havien dispersat i diluït. Era difícil que dos concentrats donessin la mateixa resposta a la pregunta de per què protestaven.
El fet que la Junta Electoral, com intentava Ada Colau, no es pronunciés per dissoldre la concentració i únicament demanés garanties per no dificultar l’accés al col·legi electoral, va accentuar la paràlisi municipal. Ara, amb la proximitat de les festes nadalenques, i l’actitud cada vegada més crítica dels veïns i comerciants per una continuïtat inexplicable, l’Ajuntament ha actuat i a la una de la matinada del passat dimecres i en menys de dues hores, el campament va quedar desmantellat, fent fora 70 persones que hi residien, i efectuant dues detencions.
La pregunta és: per què Ada Colau ha trigat tant a permetre una intervenció necessària? Perquè cal recordar que el tall es va iniciar el 30 d’octubre i han transcorregut més de 20 dies per aconseguir deixar expedita una via fonamental per a la ciutat que estava bloquejada només per 50 manifestants i un grup de persones sense sostre, fet que de pas posava de relleu la manca d’atenció municipal a aquestes persones necessitades, dóna la insuficiència de nombre de places als refugis públics nocturns.
Junt amb aquesta renúncia a exercir el bon funcionament de la ciutat per part de l’alcaldessa, hi ha un segon factor que no pot ser passat per alt, perquè també posa de relleu la feblesa de la racionalitat de les seves decisions.
El cos que va dur a terme el desallotjament, 150 unitats de la Guàrdia Urbana, pertanyien al grup d’antidisturbis, teòricament dissolt per Colau. Constituït en temps de l’alcalde Clos, va ser mantingut pels alcaldes successius, Hereu, i Trias, amb l’única modificació del canvi de nom, d’Unitats de la Policia Administrativa i de Seguretat (UPAS) a Unitat de Suport Policial (USP), canvi introduït per l’alcalde convergent.
Després de guanyar les eleccions el 2015, Colau va emprendre la liquidació d’aquesta unitat. Ella era, recordem-ho, a més de l’alcaldessa, la responsable de la política de seguretat, perquè no va voler designar cap regidor per a aquesta missió i va assumir directament la responsabilitat política. El cos va deixar d’exercir funcions d’ordre públic, i a partir d’aleshores, si bé mantenien la mateixa uniformitat, estaven encarregats de vetllar en situacions d’emergència i grans esdeveniments, com concerts, i també per protegir el medi ambient.
La USP va ser així extingida i es va constituir la Unitat de Reforç d’Emergències i Proximitat (UREP). Ara, malgrat que el decret Colau va liquidar la funció d’ordre públic, la UREP ha actuat en aquesta tasca enfrontant-se amb els assentats a la plaça Universitat i practicant detencions. Albert Batlle, el responsable de seguretat de l’Ajuntamen,t i que no pertany al partit de Colau, va felicitar públicament la intervenció d’aquest cos especialitzat de la Guàrdia Urbana que exerceix funcions d’ordre públic que ara no estan reconegudes a cap banda.