Ucraïna era, i segueix sent, el país més corrupte d’Europa. Durant els cinc anys de presidència de Petro Poroshenko, escollit després de la revolució pro-occidental coneguda com “Euromaidan”, no s’han fet progressos notables.
Així ho mostra l’Índex de Percepció de la Corrupció: els ucraïnesos pràcticament no han vist una millora en el funcionament del seu país, que ocupa la 120a posició en el rànquing mundial, i es troba just per sobre de Mali.
La ciutadania està exasperada davant la manca de decisió de les autoritats, i així ho ha expressat a les urnes: el vencedor a les eleccions presidencials ha estat Volodymyr Zelensky, actor de professió i sense cap experiència política prèvia.
En un país ofegat per tot tipus d’afers i muntatges extra-legals, Zelensky ha sabut capitalitzar la seva inexperiència política, presentant-la com una garantia davant la mentidera classe política.
La seva sèrie de televisió “Servidor del Poble”, sàtira política que protagonitza en el paper d’un president accidental que mena una creuada contra la corrupció, possiblement també hagi ajudat. La darrera temporada fou de fet una mena de campanya electoral en sí, afirma Peter Dickinson a Foreign Affairs.
Zelensky té no obstant el mèrit d’haver vençut en totes menys una de les 24 regions administratives de Ucraïna. Aquest fet és extraordinari tenint en compte les divisions culturals i religioses que han partit el país entre partidaris d’Occident i defensors de Moscou. De fet, un dels trets de la seva campanya ha estat la defensa dels ucraïnesos russòfons, cada cop més marginalitzats pel govern pro-occidental.
Segons una enquesta recent, els ucraïnesos tindrien el récord mundial de manca de confiança en els polítics: tan sols el 9% de la població. Podrà el president electe canviar aquesta estadística? La lleialtat de Zelensky envers Ihor Kolomoisky, l’oligarca que ha finançat la sèrie televisiva, constituirà un test important pel nou president.
Diversos observadors sospiten que Kolomoisky tingui una agenda política velada que vulgui imposar a Zelensky. El fet que l’oligarca hagi patit pèrdues importants durant el mandat de Poroshenko, com la nacionalització d’un banc seu, desperta importants dubtes.
En el seu anàlisi, Dickinson afirma que l’elecció del actor constitueix un cas de llibre de text de populisme anti-establishment. Cal preguntar-se doncs què ha fet realment l’Occident per Ucraïna fins ara. Cinc anys després de l’Euromaidan, bona part dels problemes que revoltaren els ucraïnesos segueixen ben presents. I això malgrat el canvi de rumb polític que havia d’allunyar el país de Moscou i apropar-lo a Europa i Estats Units.
Imatge de portada: el actor i president electe d’Ucraïna Volodymyr Zelensky durant el rodatge d’una escena de la sàtira política “Servidor del Poble”.