L’Aliança per a la Vacunació Infantil de la Fundació ”la Caixa” ha aconseguit immunitzar 1.571.380 nens i nenes especialment vulnerables de l’Àfrica i Llatinoamèrica gràcies a la solidaritat de
1.064 empreses catalanes que des del 2008 formen part d’aquesta acció solidària. Una iniciativa que lluita contra malalties que es poden prevenir, però que suposen un gran risc per a la vida dels menors als seus països d’origen a causa de les dificultats d’accés a la sanitat.
La iniciativa, impulsada fa 15 anys per la Fundació ”la Caixa” juntament amb Gavi, the Vaccine Alliance a l’Àfrica, compta amb el suport de la Fundació Bill i Melinda Gates, així com amb la col·laboració de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal). Junts han aconseguit que, aproximadament, nou milions de nens hagin estat immunitzats contra la pneumònia, una infecció pulmonar que ara per ara continua sent la principal causa de mortalitat infantil al món, a més de rebre la vacuna de pentavalent que protegeix contra malalties com el tètanus o la diftèria, entre d’altres, a 10 països de l’Àfrica i Llatinoamèrica com són Moçambic, Camerun, Etiòpia, Hondures, Mauritània, Nicaragua, República Centreafricana, Sudan, Bolívia i Tanzània.
Per a això, el programa de vacunació infantil compta amb les aportacions de la Fundació ”la Caixa”, amb les donacions rebudes per part de 3.700 empreses de tot Espanya i la de clients de CaixaBank, a més de microdonatius de la ciutadania i les aportacions de la Fundació Bill i Melinda Gates.
Compromís renovat amb la lluita contra la mortalitat infantil
La recaptació es basa en la fórmula del matching fund, segons la qual totes les donacions rebudes es multipliquen per quatre. Això és així perquè, per cada euro donat, la Fundació ”la Caixa” afegeix un altre euro, i la Fundació Bill i Melinda Gates afegeix dos euros més. D’aquesta manera, en els últims quatre anys s’ha aconseguit finançar el 100% de la demanda de Gavi per a la vacuna contra la pneumònia a Moçambic i d’una mitjana del 25% a Etiòpia tant el 2021 com el 2022.
La Fundació ”la Caixa”, primer soci privat de Gavi a Europa, ha renovat el seu compromís el 2023 amb l’organització internacional de duplicar totes les aportacions realitzades a l’aliança. El projecte també ofereix a tercers la possibilitat d’aportar els seus donatius. Així, la iniciativa rep donacions d’empreses com a part de la seva responsabilitat social corporativa. L’oportunitat de col·laboració també s’estén a clients i empleats de CaixaBank, així com a la societat en general, com una iniciativa de filantropia en la lluita contra la mortalitat infantil.
Per la seva banda, la Fundació Bill i Melinda Gates, que el 2011 va llançar la iniciativa Matching Fund, també manté el seu compromís de duplicar la suma de tots els fons aportats a Gavi; mentre que ISGlobal, que es va unir a aquesta aliança empresarial com a soci estratègic el 2014, segueix aportant al projecte la seva experiència científica i acadèmica.
Totes les aportacions econòmiques realitzades per les entitats, les empreses privades i la societat en general tenen per destinació ampliar els fons econòmics amb els quals s’impulsa la immunització de nens i nenes a 10 països de l’Àfrica i Llatinoamèrica. Principalment, el focus es posa en la distribució de la vacuna del pneumococ a Moçambic i Etiòpia per lluitar així contra la pneumònia, una infecció pulmonar que ara per ara continua sent la primera causa global de
mortalitat infantil, motiu pel qual el diumenge, 12 de novembre, es va celebrar el Dia Mundial contra la Pneumònia.
Cada 42 segons mor un nen en el món de pneumònia
Els dies 26 i 27 d’abril, la Fundació ”la Caixa”, la Fundació Bill i Melinda Gates i l’Every Breath Counts Coalition van organitzar el 2n Fòrum de Pneumònia Infantil a CaixaForum Madrid, en el qual també va participar Gavi. La trobada va reunir més de 300 participants, entre els quals hi havia alts càrrecs de 14 Governs els països dels quals registren el 60% de totes les morts per pneumònia infantil. A l’acte també hi van acudir membres del Govern espanyol, líders de les
Nacions Unides i d’agències de desenvolupament multilaterals, grans donants, ONG, empreses privades i la comunitat científica.
El fòrum internacional va servir com a espai de debat i anàlisi dels nous reptes després de la COVID-19 per, posteriorment, decidir accions i mesures que han d’emprendre els Governs implicats per reduir les morts infantils per pneumònia i accelerar l’assoliment de l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible de supervivència infantil (ODS 3).
La trobada va reunir més de 300 participants, entre els quals hi havia alts càrrecs de 14 Governs els països dels quals registren el 60% de totes les morts per pneumònia infantil Share on X