Els “cignes negres” són esdeveniments altament imprevisibles i poc probables, que tenen un gran impacte disruptiu en el conjunt de la societat o en un país determinat. Per la seva naturalesa és difícil afirmar quines de les amenaces potencials poden donar peu a un esdeveniment d’aquesta mena. Però hi ha prou referències per saber allà on pot petar el gran i nou problema.
L’atac massiu de Hamàs al territori d’Israel és evident que ha necessitat preparació humana i molta logística. Ningú s’ho esperava. Ha estat un cigne negre, però també ha significat una fallida històrica del sistema de seguretat d’Israel. Els cignes negres d’origen humà tenen aspectes molt més predicibles del que sembla. I la seva incertesa neix en gran manera d’apriorismes previs que no tenien prou fonament. És el cas també de la invasió de territori ucraïnès per part de Rússia. Si no hi hagués hagut l’apriorisme fruit d’un cert complex de superioritat que Rússia no faria mai una acció d’aquest tipus (en definitiva és una potència econòmica una mica més gran que Espanya i més petita que Itàlia), segurament s’hauria pogut evitar. El gran cigne negre que va ser la covid i del qual encara desconeixem del seu origen, no deixa de ser un accident a gran escala i, per tant, de probabilitats ben definides.
Avui com a mínim hi ha 6 grans àmbits que poden donar peu a un esdeveniment de magnitud impactant i que poden aparèixer de manera sobtada, sobretot tenint en compte que el nostre segle es caracteritza per l’acceleració i la multiplicació d’esdeveniments d’aquesta mena:
1. Un primer àmbit és el de la crisi financera. Més tard o més d’hora es tornarà a produir una greu crisi fruit de bombolles d’actius inflats o de nivells insostenibles de deute que ens portin al col·lapse financer. Segurament un dels capítols més perillosos és el de les finances que operen fora de la regulació bancària, que han crescut d’una manera extraordinària. Al Regne Unit representa el 332% del PIB, als EUA el 194%, a França el 116%, a Alemanya el 108% i a Espanya el 73%. És com una gran bossa submergida i insuficientment regulada que, per la seva grandària, com es veu per les xifres indicades, si peta pot produir un trasbals financer de terribles conseqüències.
2. Les amenaces als nostres sistemes d’energia i cibernètics, que van des dels atacs cibernètics fins a una fallida d’internet, passant per una cosa que seria encara més caòtica, la caiguda del sistema elèctric.
3. Les tensions geopolítiques. Tenim l’exemple d’Ucraïna i d’Armènia. Ara la situació a Israel, la multiplicitat d’armament atòmic. Hi ha la retòrica agressiva. Hi ha multitud de focus que poden acabar en un desastre a gran escala.
4. Les pandèmies. Ja hem viscut un exemple clar amb la covid-19. I els científics alerten que aquest tipus d’esdeveniment no serà ni molt menys únic en el futur.
5. Grans crisis ambientals inesperades. Assenyalem-ne dues. El CO₂ fixat al permafrost àrtic. Aquest tipus de sòl que es manté congelat al llarg de tot l’any acumula una gran quantitat de CO₂ i l’augment de les temperatures pot acabar provocant que a l’estiu es desglaci emetin a l’atmosfera una quantitat ingent d’aquest gas que multiplicaria l’efecte hivernacle. També hi ha CO₂ fixat en algunes regions del fons marí amb el que es coneix com a hidrats de gas que conté CO₂ i altres gasos. Són cristalls de gel que encapsulen el CO₂. Si es produeix un canvi important com és l’augment de la temperatura o la disminució de la pressió, aquest fenomen desestabilitzaria els hidrats i lliurarien també grans quantitats de diòxid de carboni a l’atmosfera.
Naturalment, el cigne negre pot aparèixer a qualsevol altra banda, per això és un esdeveniment imprevisible. Però no està de més que la nostra societat complexa i fràgil, i els seus governs tinguin més present allà on la racionalitat humana pot actuar de millor manera per evitar que la desgràcia ens castiguin.