Ho ha tornat a fer. Ja no es tracta que les enquestes del CIS s’apartin sistemàticament del consens del conjunt d’enquestes, ni que sigui escandalós el seu baix nivell d’encert en les prediccions electorals malgrat l’abundància de recursos dels quals disposa. És que a més de tot això, ara l’última enquesta preelectoral del CIS, sense comparacions amb tercers i només amb referència a si mateixa, és simplement una brutalitat demoscòpica.
Comencem per la grandària de la mostra. És grandiosa, no té punt de comparació amb cap de les altres enquestes perquè ha dut a terme 29.201 entrevistes. Per situar una referència, el tracking d’ABC que fa GAD3 és de 2.500 enquestes, que és una dimensió raonable. Tezanos n’ha fet una que és 11 vegades més gran i el seu marge d’error és mínim, només +/-1,1, el que significa que la variació del resultat en funció de l’error de la mateixa enquesta no té pràcticament significació. La mostra és tan gran que permetria fer una enquesta dotada de significació a cadascuna de les 50 circumscripcions espanyoles (sense considerar Ceuta i Melilla) amb una mostra que s’acostaria a les 600 entrevistes.
Per tant, amb bona teoria demoscòpica, els resultats que ha de donar el CIS per a aquesta enquesta han de filar molt prim perquè permeten dir circumscripció per circumscripció, incloses les més petites, com es distribuiran els escons. Si a això li afegim el capital acumulat de les enquestes i experiència precedent dels quals disposa aquest centre públic, i els models predictius que de tot plegat se’n desprenen, la conclusió hauria de ser molt clara. Dins del marge d’un major-menor encert, els resultats que aporta haurien de ser molt acurats.
Però el que ens presenta Tezanos és tot el contrari. Cap empresa privada tindria els nassos de presentar uns resultats en els quals la forquilla d’escons pels partits més grans pogués arribar a 20 diputats de diferència. Això no hi ha per on agafar-ho. Amb un exemple ho veureu més clar. Amb els resultats que ens presenta Tezanos, el PSOE podria treure 115 diputats i el PP 140, però també podria passar que el PSOE en tragués 135 i el PP 122. I en els dos casos l’enquesta l’encararia. Ja m’explicaran de què serveixen les quasi 30.000 entrevistes per acabar dient una cosa com aquesta. De fet, amb un llapis i un paper qualsevol és capaç de presentar uns resultats semblants i a l’engròs. Com a mínim, només en aquest aspecte, hi ha un malversament clar de recursos públics. I aquest és un capítol important: l’escàndol que significa el que fa Tezanos al CIS.
Però, sense moure’ns dels resultats de la mateixa enquesta, les dades pel que fa a percentatge de vot que dona, i aquí no hi ha forquilla, sinó una xifra concreta, són sorprenents. Constatem-ho. El PSOE no només no enregistra cap desgast, sinó que incrementa el seu resultat en relació a les últimes eleccions generals en 3 punts i Sumar millora en 3,6 punts percentuals (pp) els resultats que va obtenir UP. En resum, el govern millora amb 6,6 pp els seus resultats electorals.
Per la seva banda, el centre y dreta, Cs, PP i Vox, va assolir en l’última cita electoral el 42,7% dels vots. I ara es quedaria amb un migrat 42% pelat. És a dir, el bloc del govern puja notablement, i el de l’oposició encara perd 0,7 pp. Això no és creïble, més si es considera que examinant el que aconsegueixen tots els altres partits esdevé que pràcticament tots baixen i en la possible, però no segura, millora de Bildu. En altres paraules, Tezanos ens diu que poc o molt tots els partits perden en percentatge de vot, excepte els del govern que en guanyen i molt.
Aquests resultats no tenen res a veure amb el que diuen la mitjana de les enquestes, que li donen al PP un 33,1%, als socialistes un 27,3%, Vox el 13,9% i a Sumar un 3,4%. El tracking d’El Mundo dona unes xifres semblants, 34,3% el PP, 28,8% el PSOE, 13% Vox i el 12,6% Sumar. I el que ve fent GAD3 per a l’ABC millora en 2 punts el resultat del PP, dona un percentatge de vot pràcticament igual al PSOE i situa en un empat en torn del 12% als dos partits situats a un extrem i l’altre de la dreta i l’esquerra.
I com a últim element de referència, recordem que GAD3 en el rànquing del poll check ocupa la primera posició amb una puntuació de 8, mentre que el CIS se situa en una vergonyosa 25a posició amb una valoració de només 3,7. Ens sembla que amb aquestes referències, la conclusió està clara.