Un escàndol trans, el d’un delinqüent que havia demanat el canvi de sexe per gaudir dels avantatges de ser dona, ha ensorrat al Partit Nacionalista Escocès i ara, abans que la llei trans entri en vigor, un cas pitjor que l’escocès esclata a Espanya, seguint el reguitzell de fets semblants que s’han produït en altres països d’Europa, aquells pocs en els quals hi ha lleis semblants a l’espanyola.
El més interessant del cas és que excepcionalment, malgrat ser un escàndol, els mitjans de comunicació o l’han passat per alt o l’han tractat amb lletra petita. La raó és molt evident: afecta el PP i Núñez-Feijóo i al mateix temps, en tractar-se d’un afer trans, posa encara més en evidència la llei de Sánchez.
Però, anem al cas. Es produeix a Galícia. Una jove de La Corunya de 21 anys, Susana Domínguez, ha demandat al Servei Gallec de la Salut per un error de “professionals sanitaris” en autoritzar i fer-li intervencions lligades al canvi de sexe, com una histerectomia (extirpar l’úter) i tractaments hormonals.
La jove al·lega que els psiquiatres i psicòlegs que la van atendre des dels 15 anys, quan es va declarar home, es van equivocar i, atenció, denuncia que no van tenir en compte les “circumstàncies personals prèvies” lligades a trastorns mentals d’ella i de familiars seus. És un fet denunciat pel Faro de Vigo, i com diem està en línia amb el que ha passat en altres països amb lleis semblants, i confirma el que metges psicòleg, psiquiatres i científics venen anunciat.
Molts dels pretesos canvis de sexe que es demanen quan la persona no ha assolit la seva total maduresa obeeixen a causes reals que res tenen a veure amb aquesta pretesa qüestió. En facilitar aquests canvis, sobretot en adolescents i joves, es creen uns danys irreversibles com el cas d’aquesta noia que s’ha quedat sense úter, a més de les conseqüències d’una hormonació massiva.
Aquest fet castiga al PP perquè demostra que allà on ha governat Núñez-Feijóo han tirat endavant amb antelació una llei que s’assembla a la que ha promogut UP a Espanya, si bé amb matisos de menor radicalitat, però prou permissiva per donar lloc a aquest tipus de denúncies. Dissortadament, aquest serà un fet que es repetiria en el futur i que sobretot afecta les noies perquè totes les dades assenyalen que l’allau que s’està produint de persones que demanen el canvi de sexe són noies. El fet que tot ara es fonamenti en la realització del desig de la persona sense possibilitat que els metges intervinguin accentuarà el problema.
No és aquest l’únic problema que genera la llei trans de Sánchez. Un efecte col·lateral, i no gens petit, és que el concepte de maternitat i paternitat que figura al Codi Civil serà suprimit i substituït pel de progenitor gestant i progenitor no gestant.
Evidentment, tot aquest fenomen que s’està produint a Espanya té altres conseqüències, com per exemple els casos que es multipliquen arreu d’esportistes masculins de nivell mediocre que es canvien de sexe i es converteixen en veritables triomfadors i esportistes de primera categoria en les competicions femenines.
L’últim cas s’ha donat als EUA i ha estat el del nadador, ara nadadora, Lia Thomas, que ha guanyat el títol universitari de natació per davant de totes les seves competidores femenines. Però aquest mateix Thomas, que havia competit en l’equip masculí de natació de la Universitat de Pennsilvània, es classificava més enrere del lloc 400.
I és que el sexe és bastant més que algunes hormones i una vagina al lloc del penis. Perquè la condició sexual està fixada en el conjunt de l’organisme i aquesta no es modifica amb la transició de sexe. Els ossos d’un home no es transformen perquè ara es digui Lola, la seva pelvis continua sent més estreta que la d’una dona, els perfils de moltes malalties continuen sent els d’un home, i a la inversa, si la transició la fa una dona.
El que es produeix és un embolic sensacional que té profundes conseqüències per a l’individu, però també per al conjunt de la societat. Sembla mentida en un temps en el qual la ciència ha aconseguit tants avenços, que s’elaborin lleis que prescindeixen totalment de qualsevol criteri científic per satisfer els desitjos ideològics de qui les promouen.