L’efímera primera ministra britànica Liz Truss caigué al intentar combinar una baixada d’impostos, sobretot a les classes més benestants, amb un increment notable de la despesa pública.
En intentar casar idees libertàries amb mesures de l’esquerra populista, la incoherència de Truss fou tan gran que vista des del moment actual no costa gens entendre com el seu mandat no durà ni tant sols dos mesos.
El seu successor i llavors principal rival, Rishi Sunak, sembla en canvi haver abraçat els postulats tradicionals del partit conservador britànic: control de la despesa pública, reducció de la inflació i baixada d’impostos a les classes més humils.
Els crítics veuen Sunak com un Cavall de Troia del capitalisme tecnològic
Més enllà d’aquests principis econòmics i del respecte per la tradició britànica (fet remarcable tenint en compte que prové d’una família molt tradicional d’immigrants de l’Índia), els crítics veuen Sunak com un Cavall de Troia del capitalisme tecnològic, amb idees semblants a les de Ronald Reagan i Margaret Tatcher posades al dia del big data i els gegants d’internet de la Silicon Valley.
No endebades Sunak cursà el seu Master in Business Administration (MBA) a la prestigiosa Universitat de Stanford, al bell mig de la mítica vall californiana bressol dels gegants econòmics del segle XXI.
Segons Stephan Chambers, antic director del també prestigiós MBA d’Oxford, Sunak hi deuria absorbir un principi ben distintiu de la Silicon Valley: “moure’s ràpid i trencar coses”. Aplicat al govern del Regne Unit, en què es podria traduir?
La resposta es podria trobar en el fet que a primera vista pot semblar contradictori: que Sunak és un entusiasta del Brexit de primera hora.
Sunak sembla tenir molt clar com fer que el Brexit propulsi el Regne Unit en el segle XXI
Però a diferència dels que defensaven la sortida del Regne Unit de la Unió Europea per les raons més viscerals i diguem que populistes, com Nigel Farage o Boris Johnson, Sunak sembla tenir molt clar com fer que el Brexit propulsi el Regne Unit en el segle XXI.
La visió de Sunak és la d’un Regne Unit que espremi la seva sortida de la UE al màxim, i en particular que alliberi d’una vegada per totes la City de Londres de la pila interminable de legislació i regulacions europees. Sunak sap de què parla, ja que ha treballat en la banca d’inversió Goldman Sachs i establí el seu propi fons.
De fet, alguns, com el politòleg Adrian Pabst, volen creure que Sunak no és exactament el primer primer ministre hindú del Regne Unit, sinó el “primer primer ministre californià del Regne Unit”.
Més que no pas un conservador, Sunak sembla ser un lliberal fruit del món globalitzat
Més que no pas un conservador, Sunak sembla ser un lliberal fruit del món globalitzat. Segons Pabst, Sunak es troba al bell mig de la “junció entre el capital mundial i la tecnologia sense obstacles”.
En la conferència que donà el passat mes de febrer per preparar la seva candidatura al lideratge dels tories britànics, Sunak presentà un projecte polític en tres pilars: “el capital, els individus i les idees”. Res que no surti, en principi, de la tradició anglosaxona.
Però Sunak no sembla massa preocupat pels abusos i disfuncions que les grans empreses tecnològiques estan generant en termes de monopolització econòmica i influència creixent sobre les vides privades de les persones.
I aquí cal citar un dels aspectes més polèmics del nou líder britànic, i és el seu gust pels avantatges que es reserven a la classe dirigent internacionalitzada: a pesar de ser ministre de finances de Johnson, Sunak guardava preciosament la seva Green Card que li donava dret de tornar a treballar als Estats Units si les coses acabaven malament. La seva esposa, la també índia Akshata Murty, ha gaudit del estatus de “no domiciliada” per evitar pagar impostos al Regne Unit a pesar de viure a Londres.
No obstant, sí que és cert que, durant la pandèmia de Covid i amb Johnson com a primer ministre, Sunak fou capaç de desplegar importants mesures socials, pràcticament keynesianes. El dubte roman si les llançà a contracor i perquè “tothom ho feia”.
En qualsevol cas, Sunak ja té el mèrit d’haver aconseguit calmar els mercats i retornar una mica de serenitat als britànics, que venien tot just de perdre la seva llegendària reina. Caldrà veure si el nou primer ministre és a més capaç d’articular la seva visió econòmica del Regne Unit i alhora treballar per la cohesió social del país.