L’estrany cas del passi Covid de França

Des del 15 de gener passat, només els francesos vacunats contra la Covid o els recuperats d’una infecció de menys de 4 mesos poden anar a restaurants (terrasses incloses), entrar als museus o inclús prendre trens de llarga distància i vols interiors.

A més, des del 15 de febrer tan sols els que hagin rebut una tercera dosi de la vacuna poden seguir gaudint dels “avantatges” que brinda el passi de vacunació. Entre 4 i 5 milions de francesos haurien vist el seu passi caducat arran d’aquesta modificació.

El passaport de vacunació vigent a França té els seus orígens en el passi sanitari imposat per Emmanuel Macron el passat juliol. Des de llavors, però, les condicions per disposar del salconduit s’han endurit progressivament.

A l’octubre s’eliminaren els tests PCR i d’antígens gratuïts per als no vacunats (que seguiren oferint-se sense cost per als vacunats). Com s’ha vist, el gener es restringí el passi als vacunats.

Des del desplegament inicial d’aquesta política, el govern de Macron l’ha justificada per dues raons: la primera, evitar els contagis; la segona, fomentar la vacunació. Amb el temps, però, l’ordre dels factors s’ha alterat, convertint la màxima extensió de la vacunació en principal raó de ser del passi.

No obstant, el passi ha estat percebut per una part (minoritària) de la població com una mesura més política que no pas sanitària. En un país procliu a les polèmiques i amb un president acusat de menystenir les classes populars (recordi’s els armilles grogues), la tensió estava garantida.

Si a més se li sumen les sortides de to fredament calculades per raons electorals de Macron, com quan considerà que els no-vacunats no es mereixien ser considerats ciutadans, la tranquil·litat és quasi impossible.

Això no vol dir que el passi sigui rebutjat massivament. De fet, repetides enquestes han demostrat que una gran majoria de francesos (entorn a dues terceres parts) donen suport a la mesura des que s’introduí el passat juliol.

Però en un context internacional on cada cop són més els governs que rebaixen restriccions i eliminen passis similars (Regne Unit, Noruega, Dinamarca o a la mateixa Catalunya), la pressió perquè França posi fi al passi de vacunació augmenta.

De fet, les darreres enquestes assenyalen que els mateixos que recolzen el passi demanen que sigui retirat així que la situació sanitària millori.

Dilluns 14 de febrer, un grup de 20 senadors de la dreta pertanyents a Les Républicains, publicaren una declaració demanant la supressió immediata del passi de vacunació.

Els signants del text apunten que la situació sanitària actual vinculada a la variant òmicron fa el passi innecessari, i que l’anunci recent del govern de considerar la seva supressió just abans de la primera ronda de les eleccions presidencials a l’abril respon a una dinàmica purament política.

Els senadors de la dreta també apunten que l’estratègia de Macron d’apostar exclusivament per la vacunació per sortir de la pandèmia s’ha demostrat un fracàs, i es fan ressò de les declaracions recents de metges francesos i de l’Organització Mundial de la Salut que han negat que la vacunació massiva sigui la solució per sortir de la pandèmia.

Un altre aspecte que els firmants denuncien és el contrast entre la duresa de la mesura i la manca de iniciatives del govern per vacunar la població més vulnerable.

A diferència d’Espanya on la cobertura de la vacuna frega el 100% per a la gent gran, a França hi ha pràcticament un 10% dels majors de 75 anys que no han rebut ni tan sols la primera injecció.

Al país veí, el percentatge de vacunats amb dues dosis en la franja d’edat entre els 18 i els 24 anys és superior a la dels majors de 75

Paradoxalment, al país veí el percentatge de vacunats amb dues dosis en la franja d’edat entre els 18 i els 24 anys (95%) és superior a la dels majors de 75 anys (90%).

La mesura ha generat una autèntica aberració mèdica: les regles del passi han empès a la vacunació una població sana que el necessitava per viatjar i entrar als espais d’oci, més que no pas persones grans desconfiades del medicament però que surten poc de casa.

Els senadors afirmen així que el passi ha tingut de fet efectes sanitaris negatius, com transmetre una sensació falsa seguretat davant la malaltia que ha empès molta gent a abandonar les mesures de prevenció més bàsiques.

Finalment, afegeixen que els que encara no s’han vacunat ja no ho faran a aquestes alçades per més restriccions que se’ls hi imposin.

Els senadors demanen en definitiva posar fi a una mesura que perceben com extraordinàriament intrusiva per a les llibertats individuals, i que alhora no està prou justificada des d’un punt de vista sanitari.

Els candidats a les eleccions presidencials estan dividits sobre què cal fer amb el passi sanitari. Als extrems dret i esquerra del taulell polític, Eric Zemmour i Jean-Luc Mélenchon respectivament han promès suprimir el passi immediatament.

Marine Le Pen, tot i que contrària a la mesura, es mostrà menys decidida en un primer moment, segurament amb un ull posat sobre les enquestes. Valérie Pecresse, candidata de Les Républicains, l’ha defensat, tot i que dins del seu partit hi ha moltes discrepàncies, com la declaració dels senadors ha tornat a demostrar.

En un context internacional on cada cop són més els governs que rebaixen restriccions i eliminen passis similars, la pressió perquè França posi fi al passi de vacunació augmenta Share on X

Creus que la conferència del president Aragonès ha aportat solucions als problemes i necessitats que té Catalunya?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.