L’enquesta del Centre Europeu de Relacions Exteriors ens permet constatar quina és la visió més estesa entre els ciutadans de la Unió Europea sobre quines són les instàncies que tenen més poder al món. Clarament, no ho són les ONG, que només registren un 2% de respostes afirmatives, ni tampoc, encara que sobti creure-ho, les institucions intergovernamentals, i aquí dins hi estaria l’ONU que només registra un 6% de respostes afirmatives. Potser encara sorprendrà més el fet que la mateixa magnitud d’opinió assenyala a la Xina. Sens dubte els europeus la veuen com un fet molt distant, i en aquest sentit la seva percepció és radicalment diferent de la dels EUA. Però és que aquest últim país, sens dubte el més potent del món, només registra un 13% de respostes afirmatives.
Aleshores, vistes aquestes xifres segur que ens estem preguntant: qui creuen els europeus que talla el bacallà en l’àmbit global? Doncs el 14% creu que una xarxa oculta d’elits, un punts menys que als EUA. Un 16% creu que són els milionaris i l’enquesta assenyala el perfil del tipus de milionari al qual es refereixen. Bill Gates, George Soros, Mark Zuckerberg, és a dir, persones de les noves tecnologies o, com el cas de Soros, del món de l’especulació financera. Si agrupem aquests dos últims conceptes, el de la xarxa d’elits i la dels “milionaris”, constatarem que un 30% de l’opinió pública europea, atribueix a un grup reduït de persones els que manen avui en dia al món. Per tant, la idea que unes elits més visibles, o més ocultes, maneguen els fils està absolutament estesa. Ja se sap aquell refrany castellà que diu que “cuando el río suena, agua lleva”.
Els ciutadans europeus concedeixen un gran pes al conjunt de governs nacionals i parlaments, perquè 1 de cada 5 europeus pensa que són aquestes institucions les que tenen més influència. Finalment, en el top de la llista, amb un 22%, es troben les companyies multinacionals.
En resum, la radiografia és clara: la ciutadania europea en la seva majoria, el 52%, considera que són els grans poders econòmics, elits, milionaris i empreses multinacionals, els qui controlen el món. Mentre que 1 de cada 5 pensa que els governs i els parlaments dels seus països sí que tenen rellevància. Segurament aquesta esquemàtica radiografia ens ajuda a entendre el perquè dels moviments i canvis profunds que enregistra la política en la nostra època.