Era perfectament previsible que els Talibans afganesos avancessin a mesura que les forces armades nord-americanes sortissin de país d’acord amb el pla de retirada previst pel president Joe Biden.
Aquesta setmana, l’exèrcit dels Estats Units ha afirmat haver completat el 90% de la seva replegament.
El pla de Biden, que ha seguit la línia iniciada pel seu antecessor Donald Trump, és que no quedi cap soldat al país el proper 11 de setembre, data en què es compliran 20 anys dels atemptats de l’11-S. Però, de fet, la retirada s’està duent a terme de forma avançada i amb gran discreció per evitar cridar l’atenció.
Mentre aquesta avança, els Talibans han llançat una ofensiva al nord del país que ha obligat a mobilitzar centenars de soldats afganesos de reforç.
Els insurgents van iniciar una ofensiva generalitzada tan aviat com els Estats Units i els seus aliats de l’OTAN van iniciar la seva retirada durant el mes de maig. Actualment, diversos districtes ja han passat a mans rebels.
Cal tenir en compte que el nord no és la zona d’implantació predilecta dels Talibans, tradicionalment més forts al sud de l’Afganistan.
De fet, va ser en el nord on es va iniciar el moviment de resistència anomenada “Aliança de el Nord” contra la dictadura religiosa imposada pels Talibans a mitjans dels anys 90.
Després de la invasió de l’Afganistan per les forces de l’OTAN el 2001, la Aliança de Nord es va aliar amb elles per fer fora els Talibans del poder.
Ara, dues províncies tradicionalment unides a l’Aliança del Nord han caigut en mans dels Talibans. La seva caiguda a mans dels extremistes ha suposat un cop dur per a la moral del govern afganès de Kabul i els seus aliats locals i occidentals.
Per la seva banda, les forces armades afganeses han afirmat estar preparant una contraofensiva per recuperar el territori perdut. També han declarat que la seva estratègia defensiva fins a la data passa per concentrar-se en la protecció de nuclis urbans densament poblats a causa de la falta de mitjans aeris.
Cada vegada que han entrat en combat els soldats afganesos han demostrat tenir escassa efectivitat i una moral baixíssima
Tanmateix, persisteixen seriosos dubtes sobre la capacitat real de les forces armades de l’Afganistan. Tot i haver rebut entrenament i equipament occidental durant 20 anys, cada vegada que han entrat en combat els soldats afganesos han demostrat tenir escassa efectivitat i una moral baixíssima.
Sense anar més lluny, aquesta setmana s’ha sabut que prop d’un miler de soldats afganesos van fugir al veí Tadjikistan després dels xocs contra elements talibans al nord de país. Els talibans controlen ja diversos passos fronterers que poden aprofitar per a tot tipus de tràfics i infiltracions.
A dos mesos escassos de la retirada total d’Occident de país, l’Afganistan suposa una clara derrota per a tots els països que han contribuït a la intervenció liderada pels Estats Units.
L’OTAN se’n va sense haver aconseguit estabilitzar el país i amb el mateix enemic que va combatre el 2001 de nou a les portes d’aconseguir el poder a Kabul.
Segons ha pogut saber el Wall Street Journal, els serveis d’intel·ligència nord-americans estimen que Kabul podria caure en mans dels Talibans en tan sols 6 mesos a partir de la retirada dels Estats Units.
La història ens ensenya que a l’Afganistan ningú aconsegueix mantenir el poder durant molt de temps
Amb tot, la història ens ensenya que a l’Afganistan ningú aconsegueix mantenir el poder durant molt de temps.
Després de la retirada soviètica de 1989, el règim socialista amb el suport de Moscou es va ensorrar en menys de dos anys per donar pas a una dècada de caos, desgovern i empobriment.
Si tots sols els Talibans van aconseguir dominar tot el territori afganès en els 90, com una potència estrangera va poder creure-ho sincerament possible?
Les raons mereixen continuar sent estudiades amb detall per no caure en errors semblants en el futur, tot i que 20 anys després de la invasió de l’Afganistan sembla impossible que Occident es torni a aventurar en una intervenció militar similar.