Malgrat que estem a punt d’entrar a la primavera, es produirà un retorn sobtat a l’hivern si les previsions meteorològiques no s’equivoquen. A partir de dijous començarà un cert descens de les temperatures, però el canvi radical es produirà especialment a partir de divendres. Entre aquest dia per la tarda i la matinada de dissabte la temperatura es desplomarà a tot Catalunya i donarà lloc a un ambient molt més fred del que pertocaria per l’època.
Serà un període breu que s’estendrà fins a diumenge i que pot donar lloc a intenses nevades que a l’interior poden caure fins als 500 metres i fins i tot podrien arribar a la matinada de dissabte als 300 metres i estendre’s fins a la costa. Per tant ,amb tota seguretat el Pirineu i Prepirineu es veuran nevats, més a la cara nord que a la cara sud, i la Serralada del Litoral i fins i tot la part alta de Barcelona poden també emblanquinar-se.
Els models no són absolutament coincidents i en un d’ells, el Global Forecast System (GFS) que com el seu nom indica és un sistema global de predicció creat als EUA, la previsió és que les nevades seran més intenses i que poden arribar fins al litoral. És un model que s’actualitza quatre vegades al dia, i si bé no ofereix una alta fiabilitat més enllà de set dies, a hores d’ara i en relació als pròxim dies, la previsió hauria de ser prou exacta.
El GFS té una aplicació específica per a Europa. Però hi ha un altre model conegut com l’European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) que es considera més específic per a Europa i que també es considera més complert perquè utilitza una major quantitat d’informació. En l’aplicació d’aquest segon model les nevades al litoral són dubtoses, per no dir inexistents, i més aviat es podrien produir xàfecs de neu. El període serà de curta durada, el temps en que trigui en transcórrer per sobre nostre l’aire fred de l’alta atmosfera. Malgrat aquestes precipitacions de neu, la temperatura en superfície, sobretot al litoral, no s’acostarà ni de lluny als 0 graus, si bé les màximes es quedaran molt curtes, al voltant dels 10 graus a Barcelona. El que està assegurat a tot l’interior és una gran glaçada, que donat com d’avançada està la temporada agrícola, pot fer molt mal. En tot cas caldrà, com és lògic, esperar a veure els resultats perquè també dependrà de la persistència del fenomen.
Per tant, tindrem un Sant Josep glaçat i passat per neu, fet que pot ser una bona notícia si la quantitat caiguda és suficient perquè s’aguanti per a Setmana Santa i pugui ser útil per a la pràctica de l’esquí. Això seria una mena de benedicció, donat que s’han aixecat les limitacions dels desplaçaments i que es pot circular per tota Catalunya. Amb tot, no és fàcil donat l’avançat de l’època, que la neu pugui perdurar massa temps i en bones condicions, perquè a partir que passi la massa d’aire fred que ens envairà, i això serà a partir de diumenge, la recuperació de les temperatures s’ajustarà a l’època de l’any que estem i es produirà un ràpid augment.
Hi ha dos factors més que cal tenir en compte, derivats d’aquest fenomen meteorològic. Un és que si el territori està nevat aquest cap de setmana segur que es produiran nombrosos desplaçaments a llocs emblemàtics, com per exemple El Montseny i altres indrets, i es produiran aglomeracions en locals tancats com bars i restaurants. És a dir, es poden produir condicions que facilitin la propagació de la pandèmia. Aquest fenomen també es donaria en el cas que es registrés afluència a les pistes d’esquí i que seria la contrapartida de la reactivació de l’economia de les comarques de muntanya aquesta Setmana Santa.