Es tracta del titular majoritari entre els mitjans internacionals que han dedicat algunes línies a les eleccions al Parlament de Catalunya del diumenge 14 de febrer: els partits independentistes amplien la seva majoria.
Pel que fa al seu valor informatiu, és una afirmació més que discutible, com Converses ha subratllat. Però no deixa de ser rellevant perquè denota la impressió que causa Catalunya fora d’Espanya.
La premsa internacional segueix parlant d’octubre del 2017, cosa que demostra que aquesta data es manté com la referència per a tots aquells que no veuen el dia a dia de la política catalana.
Dit d’altra manera, entre el 2017 i el 2021, quasi bé quatre anys, a Catalunya no ha passat res de particular, malgrat estar governada pels mateixos que intentaren, en menor o major mesura, fer-la independent en aquell moment.
Les eleccions d’enguany han tingut escassa repercussió mediàtica. En el cercador del New York Times, el diari de referència als Estats Units, no s’hi troba cap article ni sobre “Catalunya” ni sobre “Espanya” d’abans del 7 de febrer. I inclús llavors el tema cobert no era altre que… la música flamenca.
A Europa, el Financial Times s’ha interessat més per les conseqüències de les eleccions catalanes sobre el centre-dreta espanyol que no pas pels resultats en sí mateixos.
De tot plegat es podrien extreure dues conclusions.
La primera, que Catalunya només interessa al món per la complicada qüestió de la independència i la autodeterminació dels pobles. Una àrea del dret internacional que és particularment equívoca i que com la història ha demostrat conté elevades dosis d’emocions i, malauradament, sovint de violència.
De retruc, el que realment interessa són les repercussions internacionals que el moviment independentista català o inclús una hipotètica independència podria tenir arreu del món. Això vol dir que el tema de fons no és ni tan sols Catalunya com a tal.
La segona conclusió és que els mitjans internacionals s’interessen cada cop menys per la qüestió catalana. Si bé és cert que Catalunya va ocupar primera plana de les seccions internacionals durant un període de temps molt concret a l’octubre del 2017, es tractà, com tants altres temes, d’un suflé informatiu.
Els governants i els partits independentistes haurien de reflexionar: Catalunya segueix vivint de rendes, inclús a nivell informatiu. Tot i que els ingressos són cada cop més minsos.
Dins del marc espanyol, queda també de nou palès que Madrid és la capital d’un país que compta cada cop menys en el panorama internacional. Converses ja feu aquesta constatació en ocasió de les eleccions generals del novembre del 2019.