Cap a finals de l’any passat, Israel lluità en una competició ferotge contra països molt més grans per obtenir més vacunes contra la Covid-19.
Uns pocs mesos més tard, sembla que els seus esforços han valgut la pena: el país és cap de llista mundial en vacunacions respecte la seva població total.
Israel ha injectat la primera dosis de la vacuna anti-Covid a més de 3,9 milions de persones, i més d’un milió ja han rebut també la segona dosi. El 25 de gener, quasi bé el 43% dels israelians havia rebut la primera injecció.
El segon país en vacunacions, els Emirats Àrabs Units (un altre país petit) se situa a anys llum, amb un 26% de la seva població vacunada amb la primera dosi.
Però com s’ho ha fet un país de tan sols 9 milions d’habitants per obtenir més dosis de les preuades vacunes que cap altre?
Segons el que ha pogut saber el Financial Times, el secret rauria en un seguit de converses discretes entre el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, el ministre de salut, Yuli Edelstein, i el director executiu de Pfizer, Albert Bourla.
Els dos polítics israelians transmeteren a Bourla una oferta interessant. Li proposaren dos avantatges claus: el primer, pagar molt per sobre del preu de mercat per les dosis, i segon, compartir amb Pfizer dades de l’impacte de la vacunació. Amb una sola condició: les dades arribarien si el subministrament de vacunes seguia l’agenda prevista.
Albert Bourla no tardà massa en acceptar aquests termes d’acord, i el subministrament massiu de dosis a Israel començà a finals de desembre.
El que sorprèn encara més del cas israelià és que el país ha passat comanda per més dosis de les que realment necessita, en teoria, per immunitzar la seva població. Segons el FT, a Israel sobraran vacunes dels tres principals fabricants mundials (Pfizer-BioNTech, Moderna i AstraZeneca-Oxford) a partir del mes de març.
Però que es proposa Israel fer amb les dosis sobrants de les vacunes? No està clar, segons diu el mateix ministre de salut, Edelstein. De moment, el govern ha desmentit certs rumors de la premsa segons els quals podria vendre a altres països les dosis en excedent.
“Si n’hi ha suficients per a nosaltres, veurem què podem fer pels nostres veïns immediats“, ha afirmat el ministre, afegint “el mal estat actual dels palestins no va a favor dels interessos d’Israel”. I és que l’Autoritat Palestina encara no ha rebut les dosis que ha encarregat a Rússia de la seva vacuna Sputnik-V.
Però, que més del 40% de la població ja hagi rebut la primera dosi de la vacuna no ha aconseguit encara frenar l’epidèmia a Israel: el virus cerca constantment escletxes per on contagiar. Noves variants de la Covid podrien estar actuant de catalitzadors entre els més joves, per exemple.
Una altra raó important que pot explicar perquè la pandèmia segueix desbocada és que el govern té problemes per aplicar les mesures de confinament entre població jueva ultraortodoxa. De fet, Edelstein afirma estar particularment preocupat per l’increment del nombre de casos entre la població que encara no ha estat vacunada.
Pel que fa a la compartició de dades d’immunitat amb Pfizer, aquestes encara no han començat de forma oficial. Segons el ministre de salut, la transmissió s’iniciarà un cop els israelians hagin arribat al llindar de la immunitat de grup gràcies a la vacuna.
Pfizer no ha contradit el ministre però ha afirmat al FT que l’interès de les dades d’Israel serà precisament veure on se situa el percentatge de població vacunada necessària per obtenir immunitat col·lectiva.
Més informació sobre el coronavirus a ESPECIAL CORONAVIRUS