Eleccions EUA: Ha guanyat Trump?

Trump ha declarat que havia guanyat les eleccions en una estimació precipitada i que trenca el consens habitual d’esperar la confirmació dels resultats.

El panorama dels estats que ja estan tancats dóna la victòria a Biden, però és obertament insuficient. Dels 270 vots electorals necessaris per ser elegit president, a les 12h, Biden en disposava de 238 per només 213 de Trump. També li portava un lleuger avantatge en el nombre total de vots: 67,6 milions per a Biden i el 49,88%, per 65,7 milions per a Trump i el 48,49%. Sent aquest el resultat del que ja està decidit, per què Trump pot pensar que guanya?

La primera consideració és que el marge en vot popular que està a favor del vicepresident d’Obama és inferior al que va assolir Clinton malgrat perdre 1,5 punts percentuals contra 3. El segon factor, també indirecte, és que en estats d’hegemonia demòcrata, com Californià o Nova York, el vot assolit ha estat clarament per sota de l’esperat, el 64% a Califòrnia i el 67% a Nova York. Encara ha estat més baix a Connecticut amb el 56% i a New Jersey amb el 64%, mentre que a estats claus per als republicans i en els que han guanyat, la seva mobilització ha estat abassegadora, 84% del vot esperat a Texas, i 96% a Florida.

Però, el fet més determinant que pot inclinar la balança final a favor de Trump són els estats que a hores d’ara encara estan pendents de resolució. En concret es tracta de Wisconsin, on Biden va guanyant per mil·límetres. Michigan amb 16 vots electorals i 5 punts d’avantatge per a l’actual president amb el 80% dels vots escrutats. Pennsilvània amb 20 vots electorals, 13 d’avantatge per a Trump i  64% d’escrutini. Carolina del Nord és més dubtós perquè Trump només treu 1 punt d’avantatge al seu adversari, si bé només falta el 6% de vots per escrutar. A Geòrgia, amb el mateix percentatge d’escrutini que Carolina del Nord, 94%, Trump treu 2 punts d’avantatge. A Alaska l’escrutini està molt més endarrerit, el 37%, l’avantatge és de 27 punts però aquest és un estat clarament republicà. Els seus 3 vots electorals es poden afegir amb seguretat a l’actual president. I queda Nevada que només aporta 6 vots electorals, on Biden té avantatge de 2 punts, amb el 67% escrutat.

Biden per guanyar necessita 34 vots electorals, per tant amb els 6 de Nevada i els 15 molt dubtosos de Carolina del Nord no en tindria prou o amb els 10 de Wisconsin. Necessàriament necessita arrencar, a més d’aquest últim estat, algun dels altres: Geòrgia o Michigan.

Trump per la seva banda necessita 57 vots electorals i el conjunt d’estats encara en escrutini on de moment té avantatge en sumen 79, o sigui que en podria perdre 22 i continuar tenint possibilitats de guanyar. En realitat si perd Pennsilvània i Geòrgia, ha perdut les eleccions, però a Pennsilvània l’avantatge és molt sòlid, 13 punts, i a Geòrgia no sembla fàcil que amb el 94% escrutat Biden amortitzi la diferència de 2 punts.

Queda però la incertesa del vot per correu que és molt important. L’únic que es pot dir fins ara és que l’escrutini parcial fet de moment no atorga un marge suficient a Biden per compensar els estats on aniria perdent, però això caldrà confirmar-ho.

La precipitació de Trump en declarar-se guanyador és institucionalment inapropiada, però que electoralment té característiques de poder-se confirmar, no és ni molt menys un brindis al sol.

Del que no s’han fet ressò els mitjans de comunicació del nostre país és l’amenaça que han formulat, no els grups favorables a Trump, sinó precisament els contraris. Concretament el moviment Black Lives Matter ha anunciat que si Trump declara la victòria, ells “s’apoderaran dels carrers”. Aquesta és la primera amenaça de comportament no democràtic que sorgeix als EUA.

Vistos els resultats, amb independència de qui sigui el guanyador, queda clar que els mitjans de comunicació del nostre país, segurament influenciats per les enquestes però també per una clara predisposició contrària, han subvalorat molt l’arrelament popular de Trump, que malgrat els estralls de la Covid-19 està obtenint uns resultats realment sorprenents si hom fa cas de la impressió que es dedueix llegint diaris i veient televisió a casa nostra sobre la figura de Trump.

 

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.