Per què no s’activa l’App Radar Covid a Catalunya?

És cert que la situació  epidemiològica de Catalunya ha millorat significativament d’ençà que la consellera de Sanitat, Alba Vergés, ha estat apartada i un bon professional, Josep Maria Argimon, s’ha posat al capdavant. És un dels pocs mèrits del president Torra, que demostra com serien de diferents les coses si tinguéssim un govern que es dediqués realment a governar.

En aquest moment la situació de Catalunya és raonablement bona, però encara està dins la zona de risc, especialment perquè l’índex de reproducció ha tornat a situar-se per sobre d’1. Amb tot, Barcelona, que és el centre estratègic de la qüestió, es troba a nivells entorn dels 100 casos per 100.000 habitants els últims 14 dies. Comparat amb Madrid, que està en els 777 casos, és evident la diferència i també està lluny del valor límit de França situat en 250 casos per 100.000 habitants.

Però fixeu-vos que estem parlant de nivells extrems en els quals es requereixen mesures restrictives. Una bona situació seria per sota dels 30 casos per 100.000 habitants i estem molt lluny d’aquesta xifra, que de fet no té cap comunitat autònoma d’Espanya. A Catalunya hi ha tres poblacions en situació complicada que se situen entre les 20 més afectades d’Espanya. Concretament són: Girona amb 415 casos i al lloc 13è en la classificació espanyola, Terrassa amb 341 casos i al lloc 17è, i Santa Coloma de Gramenet amb 276 casos i al lloc 26è. Aquestes poblacions, sobretot les de l’àrea metropolitana amb un índex de transmissió superior a 1 i sense cap restricció de mobilitat, són evidentment un factor preocupant.

Per això no s’explica que la Generalitat no hagi activat encara l’App del Radar Covid, que evidentment no substitueix la feina dels rastrejadors però fa més efectiva la tasca. L’astorament per la no activació encara es fa més gran si es considera que el CatSalut activa una web pròpia per millorar la recerca de contactes. El seu funcionament, aïllat del context de tota Espanya, té una capacitat més limitada perquè no detectarà la proximitat de persones contagiades que vinguin d’altres indrets. Però és que a més, el seu procediment d’ús és més farragós que el Radar Covid.

D’altra banda, hi ha una qüestió elemental de sinèrgies i polítiques conjuntes: el Radar Covid espanyol només tindrà plena eficàcia quan hagi doblat el nombre de persones que actualment estan connectades, que són poc més de quatre milions.

La salut no pot acceptar mesures localistes perquè és evident que la Covid-19 no coneix fronteres, ni tan sols les inexistents de Catalunya.

Més informació sobre el coronavirus a ESPECIAL CORONAVIRUS

Per què la Generalitat encara no ha activat l'APP Radar Covid? Share on X

El divendres, 9 d'octubre, el rei Felip VI estarà a Barcelona. Estàs d'acord que el rei vingui a Catalunya?

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.