Economia espanyola. Fins al 2023 no sortirem del forat, si tot va bé…

Les previsions sobre la caiguda de l’activitat econòmica i la seva recuperació deixen molt mal parada a Espanya. Segons les últimes dades publicades per Bloomberg, Espanya és el país amb el pitjor comportament econòmic de tota la UE considerant per tant també els països de l’Est i economies més fràgils, com Portugal i sobretot Grècia. I això si la situació no es complica més a causa de dos factors. Un, la dificultat per normalitzar l’activitat econòmica a causa de la Covid-19. L’altre, un ús deficient o lent dels fons de recuperació.

Deixant de banda aquelles consideracions, les previsions actuals assenyalen que al 2020 el PIB caurà un 12% i aquest fet no serà contrapesat en un grau suficient per a l’increment durant el 2021 i 2022 que agregat serà del 10,2%. Per tant, si això es complís, no seria fins ben entrat el 2023 que no arribaríem a recuperar la situació del desembre del 2019.

La situació italiana és lleugerament millor. Caurà menys, un 10,2%, però també la seva recuperació en els dos següents anys serà més modesta, d’un 8,2%.

Dos països més, França i Portugal, poden arribar quasi a recuperar-se a principis del 2023. El primer país caurà un 9,9%. Però la seva recuperació en els dos anys següents serà d’un 9,4%. Mentre que Portugal tindrà una pèrdua enguany de fins al -8,7%, i un creixement en els dos anys següents del 8,3%.

Naturalment, aquesta comparació amb percentatges no expressa la referència numèrica real, en el sentit que els percentatges de les caigudes actuen sobre una xifra absoluta més gran que la dels percentatges de la recuperació. Però malgrat aquesta deficiència interpretativa, aquestes xifres van bé per explicar de manera breu i simplificada les perspectives.

Grècia havia reduït el seu PIB un 8,1%, i l’hauria recuperat en els dos anys següents en assolir un 8,2% d’increment. I Alemanya abans d’acabar el 2022 ja hauria compensat la caiguda del seu PIB almenys del 5,8% amb una recuperació de 7 punts, 4,5 dels quals correspondrien al 2021.

Per a Espanya, una qüestió bàsica és la recuperació de l’any que ve. En aquesta previsió el que ens diu és que en termes absoluts el 2021 recuperaríem quasi el 50% de la caiguda. I aquest és el primer repte que cal superar.

El divendres, 9 d'octubre, el rei Felip VI estarà a Barcelona. Estàs d'acord que el rei vingui a Catalunya?

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.