Un estudi elaborat per la Universitat de Cambridge en el marc del seu Informe Anual sobre Desenvolupament Sostenible, ha valorat el comportament de 33 països del món davant la pandèmia de la Covid-19, establint un índex sintètic que integra les diverses valoracions. Aquestes mesuren en concret els morts per milió d’habitants, la ràtio de reproducció, l’eficiència en el control epidèmic, la disminució de la mobilitat i la disminució de la ràtio de reproducció.
L’índex té una escala que va de l’1 a 0, sent “1” la millor qualificació i el “0” la pitjor. El resultat d’aquest índex d’acord amb els cinc indicadors assenyala que el país que ha tingut més eficàcia en l’acció i amb notable diferència amb la resta és Corea del Sud amb un índex de 0,90. Només a 10 dècimes del màxim. El segon grup estaria format pels països que se situen entre 0,75 i 0,78, i aquí cal remarcar-ho perquè ha passat bastant desapercebut, es troben els tres països bàltics: Letònia, Lituània i Estònia.
Entre el 0,70 i el 0,75, i per ordre descendent hi ha el Japó, Eslovènia, la República d’Eslovàquia, Nova Zelanda, Noruega, Grècia, Dinamarca i la República Txeca. Es pot constatar, per tant, que el grau de desenvolupament econòmic de cada país no guarda relació amb els resultats obtinguts. És el cas de Grècia que ocupa un destacat onzè lloc. Portugal, que havia tingut un inici prometedor, està situat en el lloc 25è. amb un 0,55. Per sota d’ell, trobem Irlanda amb 0,53 (27è. lloc), els EUA amb 0,55 (28è), Itàlia amb 0,49 (29è), França amb 0,46 (30è.), el Regne Unit amb 0,43 (31è.) i Bèlgica amb 0.40 (32é). L’últim lloc l’ostenta Espanya, el 33è, amb un índex només de 0,39 i per tant molt allunyat ni tant sols dels valors mitjans.
Espanya resulta particularment penalitzada per la manca d’eficiència del control epidèmic pel la disminució de la mobilitat, per la taxa de reproducció i pel nombre de morts per milió d’habitants, és a dir en quasi tots els indicadors. Concretament, és d’acord amb les xifres oficials, el segon país en morts per milió, però en realitat no és així perquè l’estat que el precedeix, Bèlgica, comptabilitza no només els morts verificats per PCR, sinó també aquells que el metge considera que presentaven els símptomes, mentre que Espanya els exclou de la comptabilitat mortal del coronavirus. Pel que fa a la taxa efectiva de reproducció és el tercer pitjor país per darrere dels EUA i el Regne Unit. En eficiència del control de la pandèmia és amb diferència el pitjor país del món a distància de tots els altres. Té una valoració fins i tot pitjor que la turca, que és també molt baixa. La reducció de la taxa de reproducció és l’índex en el qual Espanya encara presenta una situació comparativa i relacionat amb els països de la cua més positiva. Finalment, també és el país que va aplicar mesures més restrictives a la mobilitat juntament amb Itàlia i per tant aquell que segurament registrarà un impacte econòmic més negatiu.
Més informació sobre el coronavirus a ESPECIAL CORONAVIRUS