20 objectius necessaris davant la crisi més greu des de la fi de la Guerra Civil

La pandèmia ens ha arrabassat moltes vides i ha malmès la salut de milers de persones, està infligint un greu dany a les empreses i els treballadors, a l’educació, la cultura i a les famílies del nostre país. Està sacsejant les institucions fins a fer-les trontollar.

Ens cal una resposta vigorosa de la societat civil i les seves institucions, Per la qual cosa proposem les fites següents:

  1. La fi del període d’excepcionalitat constitucional per recuperar la plenitud del nostre estat de dret, que només existeix si està vigent el conjunt de l’ordenament jurídic. La legislació ordinària ofereix recursos legals suficients per afrontar les necessitats actuals de la pandèmia.
  2. Que es posi fi a la manca de transparència en les actuacions governamentals i retorni el ple funcionament del Portal de la Transparència. Que es faci públic el nom de les persones que integren la comissió que decideix sobre les condicions de confinament i procés de desescalada, així com el nombre total de persones mortes a les residències. Que es facin públics els resultats de les diverses zones provincials o regions sanitàries per accedir a un canvi de fase. És necessari el reforç de les capacitats sanitàries de resposta, tal com acaba de recomanar la Comissió Europea en el seu informe sobre Espanya del 20 de maig.
  3. La recuperació de la normalitat en el funcionament de la Justícia, i la dotació de mitjans per recuperar-se dels efectes de la seva paralització. És especialment greu l’estat del registre civil. Tot plegat agreuja la crisi econòmica. Cal també renovar els càrrecs institucionals, que afecten molts àmbits. És el cas, per exemple, del CGPJ. Pel que fa a Catalunya, l’eterna pròrroga del Síndic de Greuges o del consell que vetlla per la ràdio i la televisió pública són situacions extremes que mostren la degradació de les institucions.
  4. Han estat especialment conculcats el dret a la vida i a la companyia, que inclou l’acompanyament en el moment de la mort. Exigim les mesures que impedeixin que aquestes situacions inhumanes es repeteixin.
  5. Demanem una informació pública i clara al govern de l’estat i al de Catalunya de les actuacions subsegüents a que puguin donar lloc, sobre l’aplicació del cribratge per edat a diversos hospitals, i la negativa al seu trasllat hospitalari pel mateix criteri, així com l’ínfima presència de persones més grans de 70 anys a les UCI. També sobre la manca d’atenció sanitària externa a les residències, i l’insuficient proveïment d’equipament de protecció pel personal i de tests de contagi.
  6. La prohibició total en la “fase 1” de la celebració d’activitats de culte a l’exterior és contrària a la llibertat religiosa. Els poders públics només poden establir les condicions de seguretat en què els actes s’han de celebrar. Cal que aquesta prohibició sigui esmenada.
  7. No és compatible el consens necessari perquè progressi la comissió parlamentària per a la reconstrucció, que incorpora específicament la dimensió social, amb la tramitació de dues lleis orgàniques molt importants i alhora radicalment divisives sobre l’eutanàsia i l’educació. Demanem la suspensió de la tramitació de la primera, l’elaboració d’un programa de contingència de cures pal·liatives, i que la subcomissió social per a la reconstrucció consensuï les bases de la futura llei d’ensenyament abans de prosseguir la seva tramitació.
  8. Reclamem la immediata elaboració del llibre blanc sobre les polítiques públiques dutes a terme en la lluita contra la pandèmia, i les recomanacions per recollir els ensenyaments que la pràctica ha aportat a fi d’adoptar les mesures de futur més adients.
  9. Pel que fa a la situació econòmica, demanem al govern espanyol que defineixi amb claredat la seva política i objectius per mitjà d’un pla de contingència, previ als resultats de la comissió parlamentària que tracta sobre la reconstrucció. El govern té el deure de definir els seus objectius a curt termini en matèria de política turística, comercial, industrial, laboral, agrària, exportadora, científica, sanitària i sociosanitària, d’educació i universitats. Ara com ara, els objectius estan poc definits i, a vegades, les seves decisions resulten canviants i estranyes.
  10. Sostenim que, en comptes d’una comissió parlamentària, hauria estat millor encarregar les propostes de rellançament de l’economia a una comissió de personalitats independents de trajectòria professional excepcional, en els camps en els quals és necessari actuar, presidida per una figura independent de qualitat reconeguda, com ha fet Itàlia, reservant per a la comissió l’examen de les propostes finals que aquesta instància independent presenti.
  11. Reclamem més aportacions de subvencions per a les empreses per garantir la seva continuïtat i la dels llocs de treball. La previsió del govern espanyol d’aquest tipus de recurs és clarament insuficient, i és, amb diferència, la més petita d’Europa en relació amb el PIB. El petit comerç està en risc de desaparèixer, i amb ell, la identitat urbana. Cal un programa específic per ajudar-lo a sortir del pou. La cultura ha quedat clausurada, urgeix un pla de contingència per salvar-la.
  12. També és necessari agilitzar la tramitació de crèdits i transferències. El temps és un factor clau per protegir empreses i persones.
  13. Afirmem que l’ajornament o suspensió dels pagaments fiscals és una de les vies més ràpides i eficaces per ajudar les empreses.
  14. Demanem que la renda bàsica que s’estableixi guardi relació amb la despesa proporcional de les famílies amb fills, especialment les famílies nombroses.
  15. Reclamem més eficiència en fer efectiu el pagament dels ERTO, i considerem que la mesura de vincular-los a la continuïtat del treballador a l’empresa durant 6 mesos és una condició impossible de complir en determinats sectors com els del turisme, hostaleria, comerç i oci. O es prolonguen fins a la normalització, o passen a engruixir les xifres de l’atur. Sense alguna de les dues condicions i sense poder fer acomiadaments, un nombre important d’empreses faran fallida.
  16. És evident que la polarització política no ajuda i per aquesta raó hem formulat més amunt propostes pràctiques en l’àmbit espanyol en relació amb la comissió de reconstrucció i la retirada de lleis divisives, per tal d’ajudar a atenuar-la en construir unes noves condicions objectives.
  17. Pel que fa a Catalunya, hem vist amb gran preocupació com l’independentisme utilitzava la mort com a argument polític, sense que des de les seves files es desautoritzessin les manifestacions fetes per la Consellera Budó i el President de la Cambra de Comerç de Barcelona. Tot plegat assenyala l’arrelament d’una mentalitat perillosa per a la democràcia, capaç de justificar-ho tot si procedeix de les pròpies files. Aquesta actitud no s’esmenarà fins que amb la derrota electoral siguin conscients del seu greu error. Pel bé de Catalunya, és necessari que es faci present una àmplia i única oferta catalanista, capaç d’atreure una part de l’electorat alhora que integri els electors catalanistes que no han votat independentisme.
  18. Cal donar suport al camí iniciat a Barcelona d’un ampli pacte polític i amb les institucions de la societat civil, i demanem que sigui concretat. Un pacte d’aquesta naturalesa reclama, però, que el govern municipal eviti el partidisme en les seves propostes i es construeixi la centralitat.
  19. Per afrontar l’incert futur immediat afirmem que una política basada en el confinament i l’excepcionalitat constitucional duu a la ruïna econòmica, política, social i moral. Ens cal una política més de cirurgia fina, més exacta i exigent, basada en: (1) Evitar la mortalitat i, per tant, la protecció completa dels grups de risc sense conculcar els seus drets. (2) La identificació ràpida dels portadors del Sars-Cov-2, inclosos els asimptomàtics. (3) La intervenció immediata per evitar els contagis. (4) El foment de responsabilitat social dels ciutadans i empreses, i per tant polítiques de capital social. (5) I, molt decisiu, la plena normalitat econòmica i constitucional. Cal aprendre a conviure amb la Covid-19, amb molt de respecte i sense por.
  20. Finalment, ens comprometem a impulsar la Carta 2020, per precisar, difondre i vetllar pel conjunt de drets concrets que la Constitució ens garanteix a Catalunya i a tota Espanya, i fomentar la responsabilitat col·lectiva necessària per vetllar pel seu compliment.

Fem una crida a totes les persones que comparteixin la majoria d’aquests objectius a posar-se en contacte amb Converses a Catalunya. Trobada d’Independents, per tal de conversar i treballar plegats com a societat civil a fi d’assolir-los.

Demanem a les institucions i persones que exerceixen lideratges econòmics i socials que uneixin els seus esforços per fomentar els canvis necessaris que calen per assolir una bona governació.

Podeu adreçar-vos a:

Converses a Catalunya: admin@concatconverses.cat

Web: https://conversesacatalunya.cat/

Facebook: https://www.facebook.com/conversesacatalunya/

Twitter: https://twitter.com/conversesacat

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.