La dada s’ha fet pública i malgrat que els responsables de l’estudi consideren que era previsible, no deixa de ser preocupant: si posteriors aportacions no ho rectifiquen, només el 5% de la població estaria immunitzada; com a molt 2,5 milions d’habitants. A l’altra banda de l’equació, els morts: 27.000. I el resultat és una regla de tres contundent. Si amb 2,5 milions d’infectats hem assolit aquella xifra de defuncions, què passarà quan la immunitat sigui del 10%?
Amb les xifres actuals, és clar que la mortalitat se situa una mica per sobre de l’1% de la població que ha passat la malaltia. És una xifra clarament menor que la que va aparèixer publicada a partir d’una revisió de 120.000 casos diagnosticats de COVID-19, que situaven la mortalitat en el 4%. És una bona notícia que sigui més petita, però cal fer observar uns fets addicionals.
El primer és que la xifra real és molt més alta, donat que en aquells 27.000 no estan incorporats els morts a les residències, que són molts, potser 13.000, malgrat que el govern continua sense donar informació sobre aquest punt. A aquests caldria afegir-hi els que han mort a casa perquè no van ser traslladats a l’hospital i que pràcticament corresponen a gent gran. I encara quedaria una tercera component formada pels morts col·laterals; és a dir, aquells afectats per altres patologies i que la COVID-19 va impedir que rebessin l’assistència necessària.
Tot plegat fa que aquella xifra de 27.000 pugui créixer molt. Per exemple, segons les dades que han estat reclamades pels tribunals superiors de justícia de les dues Castelles, les morts registrades a Castella i Lleó són un 107% i les de Castella-la Manxa un 85% més altes que la xifra oficial. Aquests dos casos concrets no tenen per què extrapolar-se al conjunt d’Espanya, però sí que avalen, com una hipòtesi raonable, considerar que la xifra de morts és un 60% més alta que l’oficial, el que ens situaria en torn o una mica per sobre dels 40.000 morts i la mortalitat creixeria amb la mateixa proporció i tendiria a acostar-se al 2%.
si posteriors aportacions no ho rectifiquen, només el 5% de la població estaria immunitzada; com a molt 2,5 milions d’habitants Share on XEls futurs contagis no tenen per què presentar una relació de la mateixa magnitud. Amb certesa seran menors. Primer perquè previsiblement l’assistència als crítics i a l’UCI serà més desfogada i comptarà amb més mitjans. També perquè no es produiran situacions com les dels morts a les residències i a casa, i també seran molt inferiors les restriccions sobre els malalts d’altres patologies, i per tant millorarà la seva taxa de defuncions. Malgrat tot, doblar la xifra de contagiats i assolir el 10% podria reportar no menys de 20.000 noves defuncions entre ara i el mes de gener.
Aquest és el panorama que exigeix, per part de les administracions públiques una resposta molt més eficaç i precisa que les aportades fins ara, si no es vol que l’any acabi amb 50.000 o 60.000 morts reals.
Més informació a ESPECIAL CORONAVIRUS