Un vídeo italià anunciava el descobriment d’un virus pulmonar que podia afectar humans

La pandèmia de Covid19 ha donat lloc a una infinitat de teories per explicar l’origen d’aquest virus sorgit a Wuhan. Donald Trump, tecnologia 5G, arma biològica, éssers d’un altre planeta Són moltes les hipòtesis, més o menys desgavellades, que circulen aquests dies a través d’Internet i les xarxes socials i que intenten aportar certa lògica a aquesta crisi sanitària.

Recentment sortia a la llum un vídeo publicat fa quatre anys per la cadena italiana RAI3 que desvetllava la possible existència d’un súper virus pulmonar creat per “científics xinesos a partir de “ratpenats i ratolins. Hi ha qui considera que aquesta troballa podria estar vinculada amb el coronavirus Covid19, causant de la mort de més de 44.100 persones al món.

https://youtu.be/UwCYVcLBxH8

El reportatge, emès el novembre del 2015 en el programa televisiu TG3 Leonardo, parlava de l’experiment d’un grup d’investigadors xinesos que, en connectar una proteïna de ratpenats amb el virus del Sars, trobat en ratolins, havien descobert “un súper virus” capaç d’afectar també “els humans”.

En concret, la proteïna va ser presa de la superfície de coronavirus trobada en els ratpenats de ferradura -anomenats així per la forma característica del seu nas-. Els científics van provar a unir-la amb el virus que provoca pneumònia aguda, encara que de forma no mortal, en ratolins, originant “un organisme modificat”. L’experiment va confirmar a més que podia tenir efecte en humans.

Aquesta molècula, anomenada ‘SHCO14‘, permet que el coronavirus “s’adhereixi a les nostres cèl·lules respiratòries, desencadenant el virus”. A més, segons els investigadors, els ratpenats poden transmetre l’organisme original i, amb més probabilitat el modificat, als humans sense passar per una espècie intermèdia com els rosegadors. “És precisament aquesta possibilitat la que genera moltes controvèrsies”, explicava la notícia.

El periodista aclaria que aquest descobriment “només s’estava utilitzant com a objecte d’estudi en els laboratoris a porta tancada” encara que qüestionava, això sí, el perill de la investigació: “Val la pena córrer el risc, creant una amenaça tan gran, només per poder examinar-lo?”.

El risc d’aquest tipus de proves ha estat objecte de debat durant els últims anys. Part de la comunitat científica creu que la probabilitat de contagi del virus entre la nostra espècie seria “irrellevant” respecte els beneficis que poden aportar les investigacions. D’altres es mostren totalment en contra en assenyalar la dificultat que existeix a l’hora d’avaluar la relació entre “risc i benefici”. Consideren, a més, “imprudent” posar en circulació organismes que “puguin ocasionar fugues o escapar del control dels laboratoris”.

El virus creat no té relació amb la Covid19

La troballa d’aquest antic vídeo ha generat noves conjectures sobre l’origen del coronavirus actual. El director del diari regional Rai, Alessandro Casarin, aclaria que el reportatge feia referència a un antic estudi de la revista Nature, la qual, fa uns dies, deixava “clar que el virus creat en aquest laboratori no té relació amb el coronavirus Covid-19”.

En aquest sentit, el viròleg Roberto Burioni desmentia de forma contundent aquesta hipòtesi i negava que la Covid-19 fora, com apuntava el reportatge, un “experiment de laboratori”. “Desafortunadament, és 100% natural” assegurava a través de les seves xarxes socials.

Recents estudis ratificaven l’origen natural del nou coronavirus Covid-19. Burioni citava l’últim d’ells, publicat a la revista Nature, en el que es “mostra clarament que el virus no ha estat creat en un laboratori”. El primer ministre italià, Giussepe Conte, tot i no conèixer l’existència del vídeo, negava també la hipòtesi de l’origen artificial de virus, en declaracions recollides per l’agència de notícies italiana ANSA. Polítics com Matteo Salvini o Luigi Di Maio negaven recentment la veracitat de la teoria.

“M’agradaria dir als conspiranoics que el codi de barres, la seqüència d’aquest virus esmentat en TGR Leonardo, és una part integral de la publicació”, indicava, Ilaria Capua, directora del One Health Center of Excellence, a la Universitat de Florida, que defensava també l’origen “salvatge” del virus.

 

Més informació sobre el coronavirus a ESPECIAL CORONAVIRUS

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.