El coronavirus destrueix també el pla Demòcrata per fer fóra a Trump

Per a molts Demòcrates, les eleccions del proper novembre eren les més importants de les últimes dècades. Però possiblement, i per la seva desesperació, el factor realment important en les presidencials d’enguany serà Donald Trump en persona.

El tràngol dels Demòcrates causat pel outsider Bernie Sanders, favorit durant uns dies per guanyar la nominació del partit i presentar-se com a rival de Donald Trump ja és història. La nova preocupació de la direcció del partit és si l’actual gran favorit, Joe Biden, es pot connectar a internet en el búnker des d’on segueix l’evolució de la pandèmia en el seu país.

L’estrany confinament de Biden subratlla l’estat d’ànim dels Demòcrates, que van prenent consciència de que l’elecció se’ls pot escapar de les mans per un factor inesperat. «És l’exemple més dramàtic que se’m acudeix de tota la meva vida sobre com no es pot controlar l’agenda», afirma l’estratega Demòcrata Les Francis.

Malgrat la gestió desconcertant que Trump ha fet de la crisi sanitària fins ara, la imatge d’ell enmig dels seus consellers responent a les preguntes dels periodistes sembla convèncer més als americans que els vídeos de Biden des del soterrani de casa seva.

La popularitat de Trump no ha retrocedit ni un pèl, sinó que ha augmentat recentment. És, com recull el Financial Times, el «bonus» que reben quasi automàticament els dirigents democràtics que adopten una postura mínimament ferma en períodes de crisi.

És cert que l’efecte del coronavirus en la campanya presidencial no es pot avaluar encara, i no es podrà estudiar amb detall fins dintre d’uns mesos.

Però mentrestant, està clar que el impacte que ha tingut en la pre-campanya demòcrata és importantíssim: amb les primàries inacabades, Bernie Sanders no té possibilitats d’elecció però sí de seguir batallant moribund i així desviar l’atenció de Joe Biden.

A més, com que Biden no ocupa cap càrrec executiu a diferència d’altres candidats Demòcrates que ja no tenen possibilitats matemàtiques de guanyar, tampoc pot liderar amb l’exemple d’una resposta decidida i coherent davant la propagació de l’epidèmia.

En canvi, Donald Trump ocupa la posició central i suprema de comandant en cap del país. Per poc bé que ho faci, en sortirà beneficiat. A mesura que la gravetat de la situació als Estats Units es vagi fent més i més evident, la resposta de Trump serà indubtablement més i més decidida i coherent.

Encara queden set mesos abans de les eleccions. Per a Donald Trump es tradueixen en una quantitat enorme de temps per millorar la seva resposta i avantatjar el seu rival Demòcrata.

Més informació ESPECIAL CORONAVIRUS

La popularitat de Trump no ha retrocedit ni un pèl, sinó que ha augmentat recentment Click To Tweet

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.