Estem acostumats a fer una equació molt simple que diu que les condicions de treball en el sector de les Tecnologies i les Comunicacions (TIC) són bones, i que per tant el desenvolupament important d’aquest àmbit empresarial comporta una millora substancial de les retribucions i de les condicions de vida.
Això, que fins a cert punt pot ser cert, no ho és amb caràcter absolut. Almenys no d’acord amb l’estudi presentat a Madrid pel sindicat de CCOO, que expressa la situació del sector TIC de tota Espanya, però que evidentment recull en la proporció deguda la importància que té aquest tipus d’empresa a Catalunya.
El 45% dels treballadors d’aquest sector cobren menys de 22.000 euros bruts anuals; és per tant un salari lleugerament inferior a la mitjana espanyola, situada en els 23.333 euros. Segurament en el cas de Barcelona, la retribució serà més alta, però perquè ho és també la mitjana salarial.
Un segon problema que presenta aquest sector és l’elevada rotació de llocs de treball. Aquest indicador assenyala que el 75% dels treballadors tenen menys de 15 anys d’antiguitat, que en els últims 10 anys més de la meitat de les plantilles han canviat d’empresa i que un 10% ho han fet l’últim any. En aquest cas no té perquè ser un indici negatiu, ja que senzillament indicaria una mobilitat laboral derivada de la facilitat per trobar feina. Però si es relaciona la rotació amb el nivell salarial, es constata que el canvi d’empresa no determina una pressió a l’alça dels salaris, almenys no pel conjunt del sector.
També aquí es produeix la paradoxa que s’observa des de l’àmbit de l’economia que les noves tecnologies no estan generant un impuls visible a la productivitat, i els seus efectes queden lluny dels provocats per la segona revolució industrial, la de l’electricitat i la química, i fins i tot de la primera, la dels ferrocarrils i la màquina de vapor. Les TIC, que estan en el nucli de la innovació, de fet són essencialment això, paguen baixos salaris perquè el resultat de la seva productivitat és modest, i aquest és un altre factor de reflexió molt important que ens assenyala que no és or tot el que llueix.