La disminució de l’estrès i la millora de la salut mental, tots dos processos relacionats amb els espais verds, podrien explicar per què.
Reducció del risc d’obesitat, millora de l’atenció infantil, alentiment de la davallada física durant l’envelliment … Són molts els beneficis que s’han relacionat amb el fet de viure a prop d’espais verds. Per primera vegada, un estudi liderat conjuntament per la Universitat de Bergen i l’Institut de Salut Global de Barcelona ( ISGlobal ), centre impulsat per “la Caixa”, apunta també a el retard en l’aparició de la menopausa en dones.
Publicada a la revista Environment International, la investigació es basa en les dades de 1.955 dones participants en l’Estudi Europeu de Salut Respiratòria (ECRHS, per les sigles en anglès) i pertanyents a nou països diferents (Espanya, França, Alemanya, Bèlgica, Regne Unit, Suècia, Estònia, Islàndia i Noruega).
La menopausa, un indicador de salut
“La menopausa és un marcador de salut i pot relacionar-se tant amb patologies fisiològiques com mentals”, assegura Payam Dadvand, coordinador de l’estudi i investigador de ISGlobal. De fet, a edats tardanes, aquest fenomen natural s’ha associat amb la supervivència general, l’esperança de vida i la reducció de la mortalitat. “Si es confirma, els resultats de la nostra investigació s’afegirien al ventall de proves que evidencien els beneficis dels espais verds per a la salut de les persones, a més d’ajudar a les administracions a implementar intervencions destinades a desaccelerar l’envelliment reproductiu en una societat com la nostra, en ràpida urbanització “.