Les últimes enquestes abans de la cita definitiva del 10 de novembre

Es tanca el període en el què es poden fer públiques les enquestes. I les últimes han estat les publicades per El Periódico, El País i, aquest mateix dilluns, 20 minutos realitzada per Ipsos.

D’acord amb aquestes darreres dades, els resultats continuarien diferint moltíssim dels de la macroenquesta (17.000 enquestes) del CIS. Concretament, el PSOE es mou en un ventall que li atorga un mínim de 108 escons, un màxim de 123, i la xifra més probable de 115. D’acord amb aquestes dades, el sostre de Sánchez se situaria en la mateixa xifra que va assolir en les anteriors eleccions, mentre que el seu terra podria davallar fins a poc més dels 100 diputats.

El PP oscil·la entre un mínim de 84, un màxim de 98, amb una major probabilitat entorn dels 90 diputats. Es manté, per tant, la gran millora observada al llarg de les setmanes precedents, però que sembla haver-se aturat per l’efecte Vox.

Vox, si s’acompleixen les xifres, serà la gran sorpresa i la gran beneficiada, junt amb el PP, de la decisió de Sánchez de repetir les eleccions. Pot obtenir un mínim de 38 i un màxim de 53. La magnitud més probable se situa entorn dels 49 escons, és a dir, doblaria el nombre de diputats; 24 en l’actualitat.

Cs són els grans perjudicats, perquè les tres últimes enquestes li confereixen un mínim de 13, i un màxim de 23 escons, amb una major probabilitat entorn dels 17. Perdria com a mínim la meitat dels que té en l’actualitat, 57.

UP oscil·la entre els 30 i els 41 amb una major probabilitat entorn dels 36. D’acord amb les dades seria previsible una pèrdua moderada de 6 diputats si es donés el resultat més probable.

ERC es mou entre els 14 i 15 diputats, per tant sembla estancada en la xifra actual.

En el cas de JxC la variabilitat segons l’enquesta és gran, ja que oscil·la entre 5 i 8 escons, difícil assignar-li un resultat possible dins d’aquest marge. Possiblement depengui del resultat de la CUP que oscil·la entre cap i 5 diputats. Una deferència encara més àmplia. Si obté representació, previsiblement JxC registraria una baixa. La qüestió de fons és si el conjunt independentista millora els seus 22 diputats actuals o no.

Más País obtindria entre 2 i 5 diputats i el que surt fix en totes les enquestes és N+ amb 2 diputats que s’afegirien als del PP.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.