“Llengua virtual per a predir el sabor dels productes alimentaris” és el títol d’una nota de premsa en la qual es comunica l’avanç tecnològic, en qüestions gustatives i alimentàries que pot suposar el projecte europeu VIRTUOUS.
I és que el projecte europeu VIRTUOUS, que acaba d’arrencar i coordina el Politècnic de Torí (Itàlia), servirà per a unir les Ciències Agroalimentàries i la Intel·ligència Artificial. L’objectiu és crear una ‘llengua virtual’ a través d’un marc computacional integrat, capaç de detectar aliments naturals dirigits a receptors gustatius.
“La idea és concebre un predictor del sabor que s’apliqui als productes alimentaris europeus, alguna cosa que sens dubte impulsarà i ampliarà el mercat alimentari europeu a escala mundial”, explica la investigadora principal del projecte, Vanessa M. Martos Núñez, del departament de Fisiologia Vegetal de la UGR (Universitat de Granada).
L’algorisme intel·ligent proposat en VIRTUOUS, mitjançant la integració de tècniques de descobriment de medicaments i algorismes per a grans dades, establirà el perfil organolèptic d’un aliment específic basat en la seva composició química.
També es pot pensar que VIRTUOUS aporta una “eina de disseny assistida per ordinador” per a la tecnologia alimentària de la Unió Europea (UE). Per exemple, basant-se en la predicció del sabor, la plataforma VIRTUOUS pot utilitzar-se en el futur per a predir els resultats d’un empelt de raïm específic. VIRTUOUS també pot combinar-se amb altres tecnologies per a millorar l’agricultura de precisió.
En la iniciativa participen investigadors pertanyents a 9 institucions de 4 països europeus: Itàlia, Grècia, Espanya i Suïssa. Per part de la UGR, col·labora professorat de la Facultat de Ciències i de la Facultat de Farmàcia, MTS d’Enginyeries Informàtica i de Telecomunicació i el Panell de Tast Multidisciplinari del Seminari d’Estudis Gastronòmics i Enològics (SEGE) de la Universitat de Granada, a més d’empreses del sector.