La tardor està a punt d’arribar i haurem deixat enrere la calor. Però aquest no és un motiu per quedar-se tancat a casa! Hi ha masses llocs d’interès a Catalunya per fer sortides i gaudir: Potser anar a la platja o a banyar-se en algun gorg ja no és la millor opció per gaudir dels dies festius, però a Catalunya hi ha moltíssimes alternatives per aprofitar plenament de la tardor.
Des de fer excursions a anar a buscar bolets, passant per gaudir de la caiguda de fulles en les valls més espectaculars del nostre país. Et deixem 10 llocs amb encant a Catalunya per fer plans irresistibles abans no arribi el fred de veritat! (I només és un petit tast de tot el que es pot arribar a fer!)
1. La Fageda d’En Jordà, la Garrotxa
Evidentment, si parlem de tardor i de paratges espectaculars de Catalunya, no pot faltar la Fageda d’En Jordà, un dels millors llocs naturals per visitar a Catalunya. En aquesta època de l’any és quan presenta la imatge més espectacular, amb les variacions cromàtiques del fullatge, que passa de tons verds, ocres, vermellosos, daurats i castanys. La Garrotxa és terra de volcans, i aquest indret és una meravella natural creada per un tipus de faig molt especial, que ha crescut precisament sobre un terreny de lava, que prové d’una erupció del volcà Croscat. Això li permet tenir una humitat ideal pel seu creixement.
Hi ha diversos camins que recorren i travessen la fageda, amb diversos tipus de dificultat. Però tots tenen en comú que estan en un terreny ondulat que serpenteja, que sembla sortit d’un conte de fades. No us deixeu la càmera, que la trobareu a faltar! El poeta Joan Maragall no es va poder estar de dedicar un poema a la bellesa d’aquesta terra. I de fet, una de les rutes de la Fageda d’En Jordà porta el seu nom. A veure si l’aconseguiu trobar!
2. Castellfollit de la Roca, Girona
Una fotografia espectacular és el risc basàltic de 50 metres d’alt i un quilòmetre de longitud sobre el que es troba la petita població gironina de Castellfollit de la Roca. Aquesta paret, enorme, és la conseqüència de l’erosió entre els rius Fluvià i Toronell sobre les restes dels corrents de lava que fa milers d’any va haver-hi a la zona, i que tant han marcat la història local. De fet, els veïns viuen literalment a la vora del precipici. Sense cap dubte, un dels més increïbles llocs de Catalunya amb encant.
Al final de la colada basàltica es troba l’església de Sant Salvador, i el seu perfil, enganxat a l’abisme, és senzillament espectacular, de la mateixa manera que ho són les cases flotants a la part alta de la cinglera. Aquest municipi, d’aires medievals, és un dels més petits d’Espanya (només 1 quilòmetre quadrat), és únic, i té una bellesa gairebé sobrenatural. Està format per places i carrers estrets, construïts amb pedra volcànica. Des de dalt de la paret les vistes són espectaculars.
3. El Parc del Montseny
El Parc del Montseny és un altre dels tresors catalans. És un espai natural de gran riquesa ecològica i geològica, i va ser declarat Reserva de la Biosfera per la UNESCO el 1978. Allà hi trobaràs grans paisatges impressionants en boscos, valls i pobles. Això si, repartits en tres comarques: el Vallès Oriental, Osona i la Selva.
El Montseny té una varietat de natura infinita, plena de colors. Té alzines, sureres, roures, pins, i fins i tot s’hi pot trobar avets a les zones més altes. El Montseny és un dels millors llocs per visitar a Catalunya amb nens i té una infinitat de d’espais per visitar, i cada un és tan màgic com l’anterior. Des de Collformic al Pla de la Calma, passant pel Matagalls, Tagamanent o el Turó de l’Home. No us ho deixeu perdre.
4. Caçadors de bolets?
Tardor també és sinònim de bolets. Amb l’arribada de les pluges, els boscos catalans s’omplen de bolets, però també de boletaires. Segurament els més aficionats a aquesta tradició micòfila tenen molt clar quines són les zones per moure’s, però tot i així, ens prenem la llibertat de recomanar alguns racons de Catalunya.
Si el que busques són llenegues, fredolics, rovellons o camagrocs, agafa el cistell i prepara’t per omplir-lo! El triangle que formen Sant Martí de Tous, Santa Coloma de Queralt i Bellprat, ofereixen frondoses pinedes, amb àrees d’obaga i de solana, que permeten recollir bolets en diferents moments de la tardor. Ara, no són pas les úniques zones per on et pots moure si vols trobar totes les espècies!
5. Puigsacalm
Si el que us agrada és fer excursions, pujar al Puigsacalm és imprescindible en aquesta època de l’any. És una de les muntanyes més conegudes de Catalunya, i està situada a la Vall d’en Bas, a la Garrotxa. Fa 1.515 metres d’altura, el punt més alt de la Serralada Transversal. Si t’animes a pujar, podràs gaudir d’unes excel·lents vistes als cims i les serres del Principat. En un dia clar, en una panoràmica de 360° es pot veure bona part de la geografia nord-oriental catalana, des de la Badia de Roses a l’est, el Pedraforca i la Serra del Cadí a l’Oest, i des del Canigó i el Puigmal al Nord, al Montseny i Montserrat al Sud.
Hi ha diverses rutes per pujar el Puigsacalm, però segurament la més coneguda és la collada de Bracons, que és el camí més freqüent per arribar a la cota més alta de la muntanya. El fet de trobar-se a cavall de les comarques d’Osona i la Garrotxa, va que la seva ascensió sigui imprescindible per a qualsevol excursionista.
6. Castell de Cardona
Si el que us apassiona és la història, no us podeu perdre el Castell de Cardona. És la fortalesa medieval més important de tot el territori català, i una mola imponent que porta més de 12 segles dominant tota la zona. Guifré el Pilós va ser l’encarregat de construir aquest espectacular castell, que va ser propietat dels ducs de Cardona, una de les famílies més poderoses de la Corona d’Aragó.
Actualment és un Parador de Turisme, això significa que a banda de visitar les seves torres, l’església romànica que té o el claustre, també es pot dormir entre els seus murs mil·lenaris. Ara bé, compte de no anar a parar a l’habitació 712, que sembla que està encantada per la llegenda de l’esperit (o esperits). D’altra banda, si aneu a Cardona, no deixeu passar la possibilitat de visitar les seves mines de sal.
7. Barcelona
Si no us agrada moure-us gaire i sou de Barcelona, també tenim el pla perfecte per vosaltres. La ciutat comtal té diverses zones amb encant, però per l’època de la tardor, és molt recomanable anar a fer una llarga passejada pel Parc de la Ciutadella. Un esmorzar a la gespa amb la jaqueta posada és un dels grans plaers, ara que encara no fa massa fred.
Però Barcelona també té altres llocs màgics per visitar. Si el que voleu és fer una sortida en família, us podeu apropar al Zoo, a l’Aquàrium de Barcelona o al museu del Barça, on els nens gaudiran moltíssim. També hi ha alternatives més culturals, com el museu Picasso, la Pedrera, el Cosmo Caixa o el Caixa Forum. Si us ve de gust unes bones vistes, podeu pujar fins al Castell de Montjuïc, i ja que esteu allà, us podríeu apropar al Poble Espanyol. Finalment, si busqueu una experiència més espiritual, us podeu apropar a la Sagrada Família.
8. Parc Natural del Pirineu
La tardor fa acte de presència sobretot en els boscos dominats per arbres de fulla caduca, que ofereixen un espectacle cromàtic únic, que enriqueixen el paisatge amb centenars de colors. I el Parc Natural del Pirineu ofereix moltíssims destins perquè pugueu gaudir d’aquesta meravella. La vall de Bonabé, per exemple, és perfecte per visitar-la durant la segona quinzena d’octubre i la primera de novembre. Podeu triar l’itinerari circular entre Potariets-Vernets, on descobrireu tots els secrets de l’ós, o el Pla de Perosa, des d’on tindreu una vista espectacular de la vall. Quan parlem de llocs bonics de Catalunya, el Parc Natural del Pirineu no pot faltar.
També podeu escollir la Vall del Noarre, que la tardor vesteix els seus bedolls de tons grocs i taronges. Podeu anar al Mirador del Corbiu, a només mitja hora del refugi de la Pleta del Prat. Un altre destí és el Pla de Boavi, un indret especial tot l’any, però a la tardor es pot veure un fort contrast entre les muntanyes i els vessants esquerps que envolten el pla, per on discorre el riu amansit. En el Vallat d’Estaon podreu gaudir d’un paisatge ramader i de la coloració d’un bosc mixte d’avellaners, bedolls, roures i trèmols. La Vall d’Esterri de Cardós és un plaer a la vista, amb arbres de fulla caduca que tenyeixen de colors tot el paisatge (hi ha diversos itineraris per fer). Però no us quedeu només amb aquestes valls, perquè al Parc Natural del Pirineu n’hi ha molts d’altres que valen igualment la pena.
9. Montserrat
Aquest és un destí molt comú en qualsevol època de l’any, però sempre val la pena recordar-lo. Montserrat és el cor de Catalunya, i les seves parets són un perfil inconfusible per la muntanya, que es veu a quilòmetres de distància. Els pics rocosos li donen un aspecte de serra, i es converteixen en el focus d’atracció permanent pels excursionistes i escaladors. Podeu pujar-hi amb telecabina o funicular, i és clar, a peu. Feu el cim de Sant Jeroni (1.236 metres), apropeu-vos a la Roca Foradada, i entra a les Coves de Salnitre de Collbató, que s’amaguen al seu interior.
A dalt de la muntanya trobarem l’abadia benedictina que acull la verge de Catalunya, la Moreneta, que fa segles que està en aquest punt de pelegrinatge. No podeu marxar sense fer-li un petó, i tampoc si no heu escoltat l’escolania de Montserrat durant la missa que se celebra a la Basílica.
10. Passeig de Maristany
Si visiteu Camprodon, no us oblideu de passar pel Passeig Maristany. És obra arquitectònica de Francesc Carles Maristany l’any 1923, com a resultat de la urbanització d’una part dels terrenys de can Aulí, una masia que el mateix Maristany va comprar per construir la residència familiar.
El passeig té un encant particular, envoltada per cases fetes per arquitectes com Duran i Reynals, Coderch, Mitjans o Sagnier, entre d’altres. Té una amplada de 20 metres, i tota la part central, d’herba, està dedicada als vianants. El passeig està vorejat d’arbres, d’entre els quals cal destacar els faigs alternats discretament de plàtans falsos i castanyers d’índies, que deixen caure les fulles creant un paisatge espectacular. Tot i que aquestes són recollides amb sopladors de fulles periòdicament, n’hi ha tantes que ens fan sentir la tardor en la seva plena essència.
També podem trobar edificis destacats com Can Ballvé (Les Heures), Can Font de dalt, Can Guasch, Can Farrés (Vora de Ter), Can Garcia Nieto (El Robledal) o Can Maristany. Actualment el passeig Maristany està catalogat en l’Inventari de Patrimoni Arquitectònic.
2 comentaris. Leave new
I pel sud de catalunya?????
Entenc la vostra postura, tinc 69 anys. Esteu desenganys, pero jo tinc una visió positiva de Catalunya ,millor si fos independent. La vostra postura, amb bona intenció, és caduca i anclada en un passat no massa llunyà.