L’administració de Colau ja va passar alguna crisi de credibilitat quan va situar alguns dels cònjuges dels membres del partit a ocupar càrrecs dins de l’Ajuntament (el cas del tinderjobs de l’Ajuntament de Barcelona), i ara, l’adjudicació de concursos públics pels directius de segon nivell del consistori ha agafat un rumb certament estrany. La feina dels directius de segon nivell ja no l’ocupen funcionaris –generalment eren posicions cobertes per personal de confiança del govern municipal–, sinó que d’uns anys ençà s’obre un concurs públic perquè se’n facin càrrec els professionals més qualificats del sector.
Ara bé, si repassem els darrers resultats del concurs que l’Ajuntament ha resolt per aquestes feines, és possible que ens sorprengui que de la gran quantitat de candidats, no hi hagi cap guanyador que provingui del sector empresarial ni que tingui un perfil tècnic, però en canvi es poden vincular amb algun membre del consistori o d’alguna empresa relacionada.
Concursos públics “estranys”
Per exemple, la nova Directora d’Oficina Gerència Municipal és Marta Grabulosa, l’ex cap de gabinet de Jordi Martí, que actualment és el gerent de l’Ajuntament, una opció que ha guanyat entre un total de 42 candidats. D’altra banda, el nou Director de Sectors Culturals i Innovació és Óscar Abril (que ha guanyat per davant de 21 candidats més), que anava com a número 33 de la llista de Barcelona En Comú a les eleccions municipals d’ara fa un any. Un altre dels casos a tenir en compte és el nou Director de Serveis de Justícia Global i Cooperació Internacional, David Llistar, un simpatitzant de BComú que ha aconseguit destacar per sobre dels altres 15 aspirants.
Davide Malmusi, que va fer campanya per BComú en les eleccions, avui és el nou Director de Serveis de Salut, mentre que Aida Guillén, que havia format part de l’Observatori DESC (observatori on va treballar durant molts anys Ada Colau), és la Directora de Serveis de Ciutadania i Immigració. Finalment, Ester Vidal, que treballava amb el Comissionat d’Economia Social, ocupa ara el càrrec de Directora de Serveis d’Economia Social i Solidària.
Essent posicions de gran responsabilitat dins l’Ajuntament, com és possible que amb aquesta coincidència davant de tants candidats no hi hagi cap d’aquests perfils que procedeixi realment de sectors amb experiència professional com a directius?
El nou gerent de Drets Socials de l’Ajuntament era el director de Suara, la cooperativa que ha mantingut el concurs del Servei d’Atenció Domiciliària
Una altra concessió que també ha resultat polèmica és la que s’ocupa del Servei d’Atenció Domiciliària, que fins a l’any passat se’n feien càrrec dues empreses del tercer sector: l’ONG Associació Benestar i Desenvolupament (ABD), i Suara Cooperativa. Aquest febrer la concessió d’ABD va ser retirada en favor de dues empreses privades, Valoriza, del grup Sacyr (multinacional d’infraestructures i serveis que cotitza a l’Ibex35) i Clece, vinculada al grup ACS, propietat de Florentino Pérez. Mentrestant, Suara, continuarà fent-se càrrec de dues de les quatre zones en què està dividida la ciutat.
Curiosament, el nou gerent de Drets Socials de l’Ajuntament és Ricardo Fernández Ontiveros, que del juny del 2012 fins al juny del 2015 va ser el Director General de Suara Cooperativa. Tenint en compte que ABD ha saltat de la concessió i aquesta se l’han repartit entre dues empreses tan potents, sobta que Suara hagi aconseguit mantenir el concurs. Caldria que el consistori, de la mateixa manera que hauria de respondre el perquè no hi ha directius de segon nivell amb experiència al sector, respongui perquè només ha aconseguit mantenir la concessió aquesta cooperativa i no ABD davant les altres empreses.