El 14 de juny se celebra el Dia Mundial del Donant de Sang. Hi ha dies que s’haurien de commemorar sempre perquè la generositat i l’amor hauria de donar-se sense que ens ho haguessin de recordar. Així i tot, benvingut sigui el Dia Mundial del Donant de Sang, que va néixer amb l’objectiu d’animar a donar sang i crear consciència del bé que fem quan es produeix. No podem oblidar, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que cada dos o tres segons algú en algun lloc del món necessita sang i que periòdicament són els hospitals els que llancen un SOS demanant donacions.
És un gest d’amor enorme, més que un acte social que se sol repetir entre els que ja són donants. La sang es dóna sense saber per qui és; és per a qui ho necessita en un moment determinat. La sang es confia als metges que són els testimonis i fedataris públics de la nostra donació. La nostra sang és un bé que es tradueix en donar la vida pels altres.
En 2018 el lema de la Campanya del Dia Mundial del Donant de Sang va ser “donat als altres. Dóna Sang. Comparteix Vida”. Un lema senzill i clar. En aquesta edició de 2019, segons l’Organització Mundial de la Salut, és “Sang segura per a tots”. Es vol posar el focus d’atenció en la necessitat universal de sang segura, creant subministraments de sang sostenibles a escala nacional que permetin atendre les necessitats dels pacients. En l’explicació de la campanya s’indica que es vol “encoratjar vivament a més persones a tot el món a convertir-se en donants de sang i a fer donacions regulars com a forma d’aconseguir l’accés universal i oportú a transfusions de sang segura”. Una crida a cada un de nosaltres.
Segons dades de l’OMS “la taxa de donació de sang per cada 1000 persones és de 32,6 en els països d’ingressos alts, 15,1 en els d’ingressos mitjans alts, 8,1 en els d’ingressos mitjans baixos i 4, 4 en els d’ingressos baixos”. Aquest percentatge en països desenvolupats encara és molt baix. Per què no hi ha més donacions? Per què aquesta manca de consciència per donar vida? Per què no donar el que se’ns ha regalat?
És urgent i és prioritari animar-nos a ser generosos i a donar sang habitualment. No podem fer cas als avisos urgents que ens arriben indicant que es necessita sang d’un tipus de grup sanguini, perquè no sabem si demà serem nosaltres els que cridem: SOS.
Un gest silenciós, com va definir el Papa Francesc a la Jornada de 2015, “que contribueix a ajudar a milions de germans en dificultat”.