A través de les xarxes socials conec uns quants casos de ciutadans que han estat bloquejats pel perfil oficial de Twitter del Govern de la Generalitat. Ignoro si hi ha altres governs autonòmics que facin el mateix, o si ho fa també el govern de l’Estat. Tampoc no sé si hi ha un protocol oficial que reguli com s’han de gestionar les xarxes socials de les institucions públiques. O si depèn només de la voluntat del community manager de torn, i del seu estat d’ànim en cada moment. Però em sembla insòlit que un govern, sigui el que sigui, pugui decidir silenciar i fins i tot bloquejar (això a Twitter implica que NO pots seguir aquell perfil) a persones que exerceixen el seu dret a la crítica, o la protesta (amb menys o més encert i educació), ja que estem parlant d’ institucions públiques que paguem amb els impostos entre tots i que ens haurien de representar a tots. Si més no, mai no haurien d’impedir ningú accedir a la informació que proporcionen, que també és pública. Insisteixo, no sé a altres llocs, però això passa a Catalunya amb el perfil institucional del Govern, i conec uns quants casos, i fins i tot algun partit s’ha interessat pel tema al Parlament sense resposta fins a la data per part dels responsables polítics implicats.
Doncs bé, als Estats Units, on, amb tots els seus defectes, la llibertat d’expressió està consagrada a una de les esmenes de la Constitució, han decidit que el president Donald Trump no pot bloquejar als usuaris de Twitter que el critiquen amb comentaris al seu compte personal (on ell diu el que vol i insulta quan vol).
El Tribunal d’Apel·lacions de Nova York considera que, d’acord amb la Primera Esmena de la Constitució americana, un servidor públic, encara que sigui el President, no pot “blocar” una persona per comentaris que li hagi fet al seu compte de Twitter. La Cort creu que les xarxes són un “public forum” (sic), un espai públic on els usuaris poden interactuar amb els titulars dels comptes. En aquest cas, Donald Trump fa públics els seus tuits en aquest espai d’interacció, i blocar els ciutadans que els comenten o critiquen és un cas clar de discriminació que viola la Primera Esmena. Trump NO pot bloquejar ningú.
Doncs sisplau, als responsables del Govern de la Generalitat i especialment als que gestionen les xarxes socials, en concret el perfil oficial de Twitter @govern els hi pregunto: pensen prendre nota dels arguments del tribunal americà?
Encara que no tenim Primera esmena, la Constitució Espanyola també consagra el dret a la informació, la llibertat d’expressió i el principi de no discriminació, especialment aplicable als poders públics.
És gravíssim, sí, gravíssim, que el Govern, a través dels que gestionen els perfils institucionals, estiguin bloquejant ciutadans pels comentaris que puguin fer en resposta als tuits que llencen en aquest “fòrum públic” que constitueixen les xarxes socials. Ho hem denunciat de manera reiterada directament a través de Twitter i ho tornem a fer un cop més després de la contundent resolució del tribunal de Nova York. Les xarxes són interactives i no es pot discriminar ciutadans per les seves opinions o conviccions. En tot cas, si des del Govern es considera que algú ha comès un delicte expressant aquestes crítiques a través de Twitter (fet que costa d’imaginar quan la presumpta víctima de l’ofensa seria una institució pública), que recorri als Tribunals. Mentre tant, prou bloquejar usuaris des del perfil institucional del Govern.
Per cert, jo no estic bloquejat. Espero que aquest article no comporti conseqüències pel meu perfil personal de Twitter…
Article publicat al blog CaveCanem de J.M. Silva