Recentment la Comissió Europea ha publicat una comunicació titulada: “Una Europa més inclusiva i protectora. Ampliació de la llista de delictes de la UE a la incitació a l’odi i als delictes d’odi” COM (2021) 777 final; i en aquesta iniciativa legislativa la Comissió Europea proposa ampliar la llista ja vigent, davant del fort augment d’aquestes manifestacions tant a Internet com a fora. I és que la lluita contra la incitació a l’odi i els delictes forma part de les prioritats de la Unió Europea per promoure els valors fonamentals de la UE, perquè actes i manifestacions són contraris als principis de la UE. Les dades demostren, segons aquest document, que l’odi s’està generalitzant i, per tant, s’ha de combatre amb mitjans jurídics.
Un dels aspectes que la CE contempla en aquest document COM és que la crisi de salut pública provocada per la pandèmia del coronavirus ha contribuït que la incitació a l’odi hagi prosperat encara més a la societat, donant lloc a més delictes d’odi i de violència, com es pot apreciar a les xarxes socials i als mitjans de comunicació. La societat està molt més polaritzada i el coronavirus en aquest aspecte ha incrementat les diferències entre vacunats i antivacunes, entre negacionistes i els que no ho són; en molts casos relacionats amb moviments ideològics; diferències socials entre els que poden accedir a la sanitat privada o pública; diferències entre els empresaris de l’hostaleria i el lleure i els que no ho són; entre països desenvolupats i els països en via de desenvolupament; són alguns dels exemples que posen de manifest la divisió de la societat i com moltes vegades la tolerància, la solidaritat, la igualtat i el respecte i fins i tot l’empatia no hi tenen cabuda.
L’emergència sanitària i la lluita contra la pandèmia és llarga i complicada; recordem els primers mesos del 2020, a tots els països la tolerància, la solidaritat, l’ajuda entre veïns va ser sorprenent; tanmateix, ara aquests valors que es van aguditzar els primers mesos de la pandèmia s’han transformat moltes vegades en insults, animadversió i intransigència.
La crisi sanitària i econòmica actual ens està posant a prova com a societat.
Tots ens hem d’enfrontar a situacions que abans mai no havíem viscut, però això no pot fer que oblidem que els valors de justícia, respecte, solidaritat, fraternitat i empatia s’oblidin, i deixin pas als discursos i delictes d’odi ja sigui per les raons que sigui. Úrsula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea va dir en el discurs sobre l’Estat de la Unió Europea que “odi és odi, i ningú ho ha de suportar”. Perquè com odi és odi tots estem cridats a lluitar contra aquesta nova amenaça que està planejant sobre la nostra societat. Posem en valor iniciatives i estratègies que lluitin contra manifestacions que perjudiquen la convivència de la ciutadania.
Els primers mesos del 2020, a tots els països la tolerància, la solidaritat, l'ajuda entre veïns va ser sorprenent Share on X
1 comentari. Leave new
“Odi” aquí vol dir qualsevol idea que vagi en contra de l’agenda que aquests paràsits amb seu a Brusel·les han preparat per a nosaltres, els seus súbdits.