És el goril.la més famós del món, però és diferent de tots els altres goril.les. Potser és famós precisament per això. En Floquet de Neu era l’únic goril.la blanc que ha existit. No és que, de vell, li hagués quedat el pèl d’aquest color. Era de naixement, degut a una manca de pigment, que es coneix com albinisme.

ELS ORÍGENS DE NFUMU NGUI

L’1 d’octubre de 1966, un grup d’agricultors van matar una femella de goril·la que es menjava els seus cultius de plàtans i cafè a la selva de Nkó, a la província de Rio Muni, Guinea Equatorial (llavors Guinea Espanyola). Allà, van trobar una cria de goril·la totalment blanca encara agafada amb força al cos de la seva mare.

Un d’ells, Benito Manié, es va emportar a casa seva la cria, a qui anomenaven Nfumu Ngui (goril·la blanc). Quatre dies més tard, la va oferir a Jordi Sabater Pi, aleshores conservador del centre d’Ikunde.

ELS SEUS DIES A IKUNDE

El goril·la blanc va passar un mes a Ikunde en procés d’adaptació. Durant aquest temps, Jordi Sabater Pi va comunicar la trobada al professor Arthur Riopelle, director del Centre Regional del Delta per a la Investigació dels Primats de la Universitat de Tulane, a Nova Orleans (EUA). Sabater Pi hi havia col·laborat als estudis de camp de Riopelle sobre els goril·les de Riu Muni.

Floquet de Neu - Zoo Barcelona

La cria de goril·la es va adaptar bé a la vida en captivitat i al tracte amb humans i va ser enviada al Zoo de Barcelona, ​​on va arribar l’1 de novembre d’aquell mateix any. Un mes més tard, al desembre, es va presentar a la premsa local, però sense especificar-ne el nom.

FAMA MUNDIAL

El març de 1967, Riopell i Zahl van publicar un article sobre el goril·la a la revista  National Geographic  titulat “Snowflake, the world’s first white gorilla”. El nom assignat a l’animal per Riopell i Zahl va arrelar i el goril·la va passar a anomenar-se Snowflake, Floquet de Neu en la seva traducció.

Floquet de Neu - Zoo Barcelona

FLOQUET DE NEU A BARCELONA

Durant els 11 primers mesos d’estada a Barcelona, ​​Floquet de Neu va viure al pis de l’Eixample del doctor Roman Luera i Carbó, llavors veterinari del Zoo. La seva dona, Maria Gracia, es feia càrrec de cries de ximpanzés, goril·les i altres primats i era coneguda al Zoo com a mare goril·la. Durant el temps d’estada a la casa dels Luera, Floquet de Neu se’n va anar de vacances amb la família al Montseny i a Menorca.

En els 36 anys que Floquet de Neu va viure al Zoo de Barcelona, ​​va tenir 21 fills amb tres femelles diferents: set amb Ndengue, nou amb Bimvili i cinc amb Yuma. El 1999, van néixer les dues primeres nétes de Floquet de Neu, Nimba i Batanga.

Floquet de Neu - Zoo Barcelona

L’ALBINISME DE FLOQUET DE NEU

L’albinisme es produeix per la manca de melanina a les cèl·lules que donen pigmentació a la pell i als ulls. El que patia Floquet era equiparable al que es dóna sovint en humans, l’albinisme oculocutani, subtipus 1A, que afecta el teixit cutani i ocular i provoca una especial sensibilitat als raigs ultraviolats solars. Es tracta d’un tret hereditari i recessiu i les parelles de Floquet de Neu han estat sempre no albines, per la qual cosa la probabilitat de tenir descendents albins és baixa i tampoc no és en absolut un objectiu del Zoo de Barcelona, ​​que prioritza la seva tasca dins del programa europeu de conservació del goril·la de plana.

Floquet de Neu - Zoo Barcelona

ADÉU AL GORILA MÉS ESPECIAL

Finalment, el 2003, Floquet de Neu va morir a causa d’una afecció greu de la pell. Tot i els esforços de tot el personal veterinari i dels cuidadors, el seu estat es va anar degradant a causa de l’edat i la malaltia.

Font: Zoo de Barcelona