La convocatòria d’eleccions catalanes anticipades és un reflex clar dels greus danys que pateix la nostra vida política.
D’una banda, resulta tardana perquè, en una pràctica de democràcia fictícia, el govern de la Generalitat ha intentat mantenir-se en el poder amb tan sols 33 diputats dels 135 totals, una situació inaudita en qualsevol democràcia. Aquestes eleccions s’haurien d’haver convocat en el moment en què el president Aragonès va quedar en una minoria tan precària.
D’altra banda, la convocatòria resulta precipitada: la sequera i la manca de previsió governamental estan causant un dany històric, per la qual cosa el govern hauria d’haver romàs en funcions fins després de l’estiu, assegurant la finalització de les obres i accions previstes per pal·liar la situació.
Afirmem que els partits representats al Parlament de Catalunya no compleixen en absolut amb la finalitat primordial de la política: la construcció del bé comú. En canvi, prioritzen de manera radical els seus interessos partidistes, convertint aquestes organitzacions, que haurien de ser simples mitjans per organitzar i canalitzar l’opinió ciutadana, en finalitats en si mateixes.
És evident que els partits polítics han deixat de representar respostes a les necessitats de la ciutadania. La seva principal preocupació és el repartiment del poder entre les persones que exerceixen el lideratge, relegant els seus seguidors a una posició de subalterns. Volem destacar que una condició fonamental per a la vida democràtica és l’amistat civil entre tots els que participen en la vida política, malgrat les diferències que puguin tenir entre ells. És el reconeixement mutu de l’existència d’una amistat motivada per l’interès comú a construir el benestar de tothom.
Cap dels partits representats al Parlament practica aquest principi essencial d’amistat civil, cosa que està contribuint al deteriorament de la nostra democràcia i de les nostres institucions. En política democràtica, no hi pot haver enemics, només adversaris, ja que són ells qui garanteixen la pluralitat que justifica la democràcia.
Rebutgem fermament les desqualificacions, els insults i la polarització radical que caracteritzen la política actual. Aquests comportaments només serveixen per ocultar els errors, la incompetència i la impotència dels partits polítics. És fonamental que la política es basi en el respecte mutu i la recerca del bé comú a través del diàleg racional i la negociació transaccional.
És preocupant que els partits i governs no rendeixen comptes de manera adequada, cosa que soscava dues condicions fonamentals de la democràcia: l’eficiència i l’eficàcia. Urgeix que s’investiguin a fons les causes de l’alta mortalitat durant la pandèmia de COVID-19 i s’extreguin lliçons per al futur.
Lamentem profundament que, després de més de 40 anys, Catalunya continuï sense tenir una llei electoral pròpia i es regeixi per un decret provisional del Govern espanyol del 1979. Això reflecteix una trista mostra d’impotència política.
Davant d’aquesta situació, no podem dipositar gaires esperances en els partits polítics per corregir els seus errors. Confiem en una resposta activa de la comunitat cívica, ja que d’això depèn la nostra llibertat, convivència, cohesió social, prosperitat i benestar, tant a Catalunya com a Espanya.
Observem una anomalia en la política catalana: l’absència d’un espai polític del centredreta.
Ja n’hi ha prou d’una política degradada! És hora del bé comú!
N’hi ha prou ja de:
- Eleccions tardanes i improvisades: un govern en minoria que no respon al poble.
- Inacció davant la sequera: un dany històric per la imprevisió del govern.
- Partits polítics: interessos propis per sobre del bé comú. S’han convertit en finalitats en si mateixos, oblidant la seva funció de servir al poble. Prioritzen les seves quotes de poder i les personalitats dels seus líders sobre idees i propostes racionals. La democràcia es degrada, les institucions es debiliten.
- La polarització, els insults i les desqualificacions oculten la ineficàcia i la incompetència.
Reclamem una política sana:
- L’amistat civil: un pilar fonamental de la democràcia que brilla per la seva absència. Els partits no es reconeixen com a companys en la construcció del bé comú.
- Diàleg racional i negociació per assolir acords.
- Prioritzar el bé comú i les necessitats de la població.
- Rendició de comptes i transparència: saber com es gestionen els nostres recursos.
Catalunya, una anomalia a Europa:
- Absència d’una llei electoral pròpia: un símptoma d’impotència política.
- No hi ha un espai polític de centredreta que ofereixi alternatives democràtiques inclusives.
- La política catalana s’ofega en un cercle viciós sense solucions.
És hora d’un canvi!
- La comunitat cívica ha de prendre les regnes: la llibertat, la convivència i el benestar de Catalunya i Espanya estan en joc.
- Necessitem un espai polític plural que representi tots els ciutadans.
- Exigim una política responsable i compromesa amb el bé comú!
Uneix-te al nostre moviment per una política renovada i honesta, omplint el formulari següent