Fa uns dies vaig llegir al diari un article d’opinió que debatia la qüestió de si estàvem en una època de canvi o en un canvi d’època. L’article era interessant, però finalment tenies la sensació que no calia trencar-se el cap entre una i altra visió, perquè tenien pràcticament les mateixes connotacions, unes més concretes i altres més abstractes.
Els canvis els notem més aquells que hem passat l’equador de la nostra existència que els més joves, perquè tenim més referencies per comparar.
Que una època declina i s’esllangueix, ho demostren moltes coses que avants eren vital i ara van clarament a la baixa. Aquell creixement continu durant el segle passat, de la fabricació de paper, va passar a un estat estacionari a final de segle i ha entrat en un declivi ràpid i creixent en el present segle. La ciència ens ha obert nous camins que ens simplificant la vida i ens obre nous camps de relació. Les noves tecnologies i les xarxes socials són una oportunitat per a democratitzar la comunicació i permetre que una informació fiable arribi a tothom.
Comprovem però, que la manipulació informativa també s’ha fet present a la xarxa, i allò que havia d’ésser senzill i diàfan s’ha convertit en un desgavell incontrolable. Cada vegada resulta més difícil saber què és veritat i què és mentida. Això vol dir, que les creacions humanes, si no les Il·luminem amb la millor intenció, acaben regirant-se contra nosaltres.