Ajuda humanitària amb el cor i amb el cap

La majoria de les notícies que cada dia rebem són desesperançadores, podríem dir que dolentes, i que poc conviden a l’optimisme en un futur millor. Notícies relacionades amb la pujada de l’energia, preus cada vegada més alts, escassetat de productes, es barregen amb totes aquelles relatives amb la invasió russa d’Ucraïna, que actualment és el focus datenció, i la preocupació social més alarmant.

Segons Ayuda en Acción, actualment hi ha al voltant de 10 focus de conflictes internacionals, països en tensió, en molts casos guerres civils, que continuen també el 2022, com són els de Síria, Líbia, Iemen, Afganistan, Etiòpia o els que hi ha a Amèrica Llatina, Colòmbia o Nicaragua. Als que ara se suma la guerra a Europa: Ucraïna i Rússia.

Tots els països, en conflicte, durant aquests anys han necessitat ajuda humanitària com a conseqüència de les hostilitats, ajuda coordinada per les organitzacions i voluntaris que treballen en aquestes zones; però és evident que durant aquests dies la solidaritat i la generositat de la societat s’ha incrementat amb la invasió russa, ja que en el cas d’Europa ens veiem reflectits en el poble ucraïnès i amb la situació de patiment i d’emergència.

L’onada de solidaritat provocada per la situació a Ucraïna està fent difícil de gestionar totes les ajudes humanitàries de les persones que volen col·laborar, que no són indiferents a la tragèdia humana que s’està vivint i que fa que les diferents ONG hagin de donar resposta a aquestes ajudes gairebé sense temps i capacitat per a reacció.

Per aquest motiu els ciutadans hem d’atendre les peticions i les recomanacions que ens fan des d’aquestes institucions i organitzacions especialitzades, que ens indiquen quina és la millor manera de col·laborar, perquè puguin coordinar els enviaments de manera segura, no només materials sinó també fons econòmics necessaris per invertir allà a Ucraïna o en ajuda als refugiats. Organitzacions amb experiència i solvència en cooperació i crisis humanitàries presents a les Coordinadores d’ONG de les comunitats autònomes, com Càritas, Creu Roja, Metges del Món, Oxfam Intermón o UNICEF.

L’emotivisme, les ganes de col·laborar i auxiliar la població que està patint l’horror de la guerra fa que ajudem de manera descontrolada i descoordinada, sense saber en molts casos si la nostra ajuda arribarà al destí amb garanties; atenció a la informació que ve de fonts fiables i a les ONG que treballen a la zona és fonamental, són elles les que canalitzaran l’ajuda humanitària de manera ràpida i eficaç. La desinformació i les falses notícies també hi són presents i poden jugar en contra.

És molt necessari que hi hagi una generositat amb el cor i amb el cap i així contribuir que les ONG puguin organitzar les ajudes de la millor manera possible, perquè les nostres contribucions d’emergència arribin, però no entorpint la seva tasca en el nostre afany de ser solidaris.

Els ciutadans som altruistes i caritatius, però fem cas dels avisos que ens indiquin i no ens oblidem tampoc de les persones que segueixen necessitant el nostre ajut en altres llocs en situacions similars.

Les ONG puguin organitzar les ajudes de la millor manera possible, perquè les nostres contribucions d'emergència arribin, però no entorpint la seva tasca en el nostre afany de ser solidaris Share on X

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.