Joseph E. Stiglitz, Premi Nobel d’Economia (2001), es va proposar treballar per lluitar contra els paradisos fiscals. En aquesta lluita contra l’evasiĆ³ d’impostos, Stiglitz va comenƧar visitant els responsables d’Hisenda dels paĆÆsos mĆ©s significatius de l’economia mundial, comenƧant pel delegat d’Hisenda dels Estats Units, Paul O’Neill, a qui va argumentar que si es recuperen els impostos de les grans fortunes amagades en paradisos fiscals, l’erari pĆŗblic augmentaria considerablement, i es podrien destinar molts mĆ©s recursos a serveis pĆŗblics.
La resposta de Paul O’Neill va ser prou clara. Va dir: “Desenganyi’s Sr. Stiglitz, jo aixĆ² no ho farĆ©, perquĆØ tinc els meus diners en un paradĆs fiscal. Ćs a dir: O’Neil no va tenir cap inconvenient en reconĆØixer impĆŗdicament on tenia amagats els seus diners.
S’estima que al mĆ³n hi ha mĆ©s de 20 bilions de dĆ²lars en paradisos fiscals, com Gibraltar, MĆ²naco, Liechtenstein, San Marino, PanamĆ , les illes Verges, les Bahames, les Caiman, les Seychelles, Hong Kong, etc. L’associaciĆ³ professional d’Inspectors d’Hisenda es queixa quĆØ els plans antifrau se centren exclusivament en les rendes declarades, perĆ² no es fa res per investigar els centres “offshore” de les banques privades, per on es gestiona el pas del diner opac als paradisos fiscals, fomenten el secretisme i afavoreixen la insolidaritat de gent corrupta i sense escrĆŗpols.
En resum, que es mira amb lupa la fiscalitat de la “bona gent”, i es fa els ulls grossos als poderosos que amaguen els seus diners. Costa entendre que un inspector d’Hisenda no pugui demanar el moviment de diners dels centres “offshore”.
Mentre tenim 20 bilions de dĆ²lars en paradisos fiscals, al mĆ³n es moren de fam 60.000 persones al dia. NomĆ©s destinant el 10% del diner amagat, es podria resoldre de forma estable el problema de la fam. ComenƧant per fer arribar aigua als territoris empobrits. Una inversiĆ³ de 20.000 ā¬ en pous i canalitzaciĆ³ pot transformar el territori. AixĆ² sĆ, cal un assessorament en conreu per a una alimentaciĆ³ bĆ sica, i a poc a poc tens un colĀ·lectiu que surt de la pobresa. La gent ja no marxa, encara pot vendre els excedents de l’horta al mercat setmanal i fer uns diners.
Aquesta experiĆØncia Ć©s real. I veure un colĀ·lectiu que passa d’una vida miserable a una vida digna Ć©s forƧa gratificant. Stiglitz va proposar un projecte per retornar a la legalitat el diner amagat en paradisos fiscals, invertint el 10% en territoris empobrits. El projecte ara per ara no ha tirat endavant. Els departaments d’Hisenda dels governs no s’atreveixen a donar el primer pas. I un es pregunta: qui mana? El poder polĆtic o el poder econĆ²mic? I el poder judicial per quĆØ no entra en aquesta qĆ¼estiĆ³ que podria canviar la fesomia del mĆ³n?
Aquests dies hem celebrat Nadal. El naixement de l’infant JesĆŗs, que de gran ens proposa un nou estil de vida: estimar els altres. Posant en prĆ ctica aquesta proposta i capgirant-ho totĀ l’egoisme es transforma en solidaritat.
2 comentaris. Leave new
El Stoglitz es un conegut demagĆ³g per mes premi Nobel, no gaire merescut , que sigui i tot el que aquĆ es conta es molt equivĆ³cat. Per cert Monaco ja no es paradis fiscal desde fa tres anys . Donada lāinseguritat patrmonial, juridica i adhuc fĆsica de lamajoria de paisos , iEspanya i CATALUNYA especialment, es normal que el que te quelcom busqui proteccio, cal recordar ETA , GRAPO i altres grupets. Eu olvĆdat lāassesinat dels Srs Bulto i Viola a CATALUNYA per exemple que per cert els autors estĆ”n corrent tant panchos per Catalunya
No necessĆ riament ha d’haver entre una correlaciĆ³ entre la pobresa i els paradisos fiscals. Si tothom tributĆ©s al seu paĆs d’acord amb el seu patrimoni real els beneficiaris haurien de ser els que han de pagar de mĆ©s pel que els evasors deixen de pagar o bĆ© els ciutadans en general perquĆØ permeti disposar d’uns millors serveis per l’increment de recaptaciĆ³. Paliaria la pobresa al propi paĆs si hi ha una bona distribuciĆ³ dels recursos. Respecte a la pobresa mundial hi han altres factors com les guerres internes, el terrorrisme, la corrupciĆ³ dels governants, els abusos comercials de paĆsos desenvolupats, l’explotaciĆ³ desmesurada de recursos naturals… que influeixen poderosament, perquĆØ entre d’altres obliguen a abandonar el seu indret a una muniĆ³ de gent per sobreviure. Tant de bo n’hi haguĆ©s prou amb diners per poder sortir del pou els que pateixen fam, perĆ² si no hi han canvis profunds en les relacions internacionals ho veig molt difĆcil, encara que l’ONU s’ho hagi proposat com objectiu pel 2030.